Szlovák-magyar találkozó: Magyarország megteszi a kért lépéseket

2008. november 17. - 18:28 | Külföld
Gyurcsány Ferenc a szerdai kormányülésen az illetékes minisztereknek kiosztja a feladatokat, hogy indítsák el a jogszabályalkotást a szlovák kormányfőnek szombaton átadott hatpontos magyar javaslatról.

Gyurcsány Ferenc levelében azt ígéri Robert Fico szlovák miniszterelnöknek, hogy a magyar kormány harminc napon belül kidolgozza a szükséges lépéseket. Magyarország akkor is kivitelezi a hatpontos javaslatcsomagból adódó feladatokat, ha Szlováka nem teszi ugyanezt - közölte a kormányfő. A miniszterelnök elmondta: az ötpárti találkozó megmutatta, hogy a magyar-szlovák találkozó után is sikerült megőrizni az alapvető politikai konszenzust a legfontosabb kérdésekben. Hozzátetette: a kormány ezekben a hetekben folytatott politikája bírja a parlamenti pártok széles körének alapvető egyetértését; arra kell törekedni, hogy ez tartósan fennálljon, mert csak ez esetben remélhető, hogy a magyar álláspont képviselete és érvényesítése sikeres lesz. Gyurcsány Ferenc szerint a következő napok, hetek, arról szólnak majd, hogy a Magyarország által tett hatpontos kezdeményezésből mit tudnak megvalósítani.

"Ami ezekből Magyarországra tartozik, azt mind teljesíteni fogjuk, nem kérünk mást szlovák partnereinktől, mint hogy ugyanannyit tegyenek meg ezekben a kérdésekben, mint mi" - fogalmazott a miniszterelnök. Hozzátette: a magyar fél az egyenlőség és a viszonosság elvét kívánja alkalmazni, nem kér egyoldalú engedményeket, kedvezményeket.

Mi legalább annyit megteszünk a magyarországi szlovákság érdekében, mint amennyit kérünk és szükségesnek gondolunk a Szlovákiában élő magyarságért - mondta a miniszterelnök. Arra a felvetésre, hogy milyen jogalkotási munkát kért Draskovics Tibor igazságügyi minisztertől a szélsőséges szervezetek határátlépésének tilalmáról, a kormányfő azt felelte: nem áll jogunkban senkit korlátozni, hogy elinduljon a határon túlra. A kormányoldal szerint azonban bizonyos jogszabályi normák korrekciójával jobb egyensúlyt kellene találni az alapvető szabadságjogok érvényesítése és a különböző identitások védelme között - mondta Gyurcsány Ferenc hozzátéve, hogy ezt liberális és konzervatív oldalon is vitatják, mert szerintük a jelenlegi jogi keretek is lehetővé teszik a határozottabb fellépést. Az igazságügyi minisztérium összefoglaló elemzést készít a jelenlegi helyzetről, és javaslatokkal fog élni nemcsak a határátlépésről, hanem általában az ilyen típusú magyarországi szerveződésekre vonatkozóan - mondta a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: "azt kell végignézni, hogy van-e jogalkalmazási vagy jogalkotási oka annak, hogy Magyarországon az alapvetően szélsőjobboldali, radikális, fasisztoid szervezetek elleni fellépés az elmúlt években nem lehetett olyan határozott, hogy elejét vehettük volna egy olyan konfliktusnak, mint amilyen Királyhelmecen koszorúzó magyar radikális csoport miatt alakult ki".
A kormányfő elmondta: a Robert Ficonak küldendő levélben a hatpontos javaslatot megismétli, arra várva, hogy a szlovák fél is mondja el ezekről a véleményét. Gyurcsány Ferenc kijelentette: attól függetlenül, hogy mit gondol a szlovák fél, a hat javaslatban foglaltakat Magyarország meg fogja valósítani.

"Mi nem azért tesszük meg a lépéseket, hogy kapjunk érte valamit, ez nem vásári komédia, nem alkudozás, hanem azért, mert úgy látjuk, a lépések hozzájárulhatnak a két ország közötti bizalomhoz" - fogalmazott a kormányfő.

MTI