AZ EP figyelné a szlovák-magyar viszony rendeződését

2008. november 18. - 16:55 | Külföld
Az euroképviselők nem szeretnének túlságosan a szlovák-magyar kapcsolatokba beavatkozni, azonban szerdán összeül egy munkacsoport, amely a két ország viszonyával foglalkozik.

"Az Európai Parlament hisz abban, hogy a két ország miniszterelnökének hétvégi találkozója után standard kétoldalú együttműködésre kerül sor, és nem lesz ok a beavatkozásra." - közölte Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) euroképviselő. "Hiszem, hogy a nehezén már túl vagyunk" - tette hozzá Hannes Swoboda osztrák euroképviselő.

Szerdán, mindezek ellenére egy a szlovák-magyar viszony vizsgálatára felállított munkacsoport találkozik. Flašíková-Beňová ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az extrémisták elleni fellépés kérdését nyitják itt meg. Swoboda szerint ezen a találkozón megvitatják majd , milyennek kellene lenni a következő lépésnek: "Az embereknek tudniuk kell, hogy cselekedeteinket nem határozhatják meg az extrémisták, és hogy normálisan tudunk vitázni." A kérdésre, hogy a két ország békülésének útja hasonló lesz-e Franciaország és Németország második világhaborút követő közeledéséhez, Swoboda annyit mondott, hogy "a kétoldalú kapcsolatok javításához valami hasonlóra lesz szükség".

SITA/para