Olaj - az áremelkedés lassul

2008. december 3. - 08:43 | Külföld
Az északi-tengeri Brent könnyűolaj szerda reggel 46,05 dollár volt Londonban a legközelebbi határidőre, 61 centtel drágább a keddi zárónál. Hajnalban 1,06 dollárral volt drágább a keddi zárónál. Kedden 2,53 dollárral olcsóbbodott.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate szerda reggel hordónként (159 liter) 47,48 dollár volt a chicagói Globexen, 52 centtel drágább a keddi New York-i zárónál. Hajnalban 1,05 dollárral volt drágább a keddi zárónál. Kedden 2,32 dollárral olcsóbbodott.

Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin gallononként (3,78 liter) 1,0731 dollár volt a Globexen, 0,0148 dollárral drágább a keddi zárónál. Kedden 0,0529 dollárral olcsóbbodott.

A földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264 köbméter) 6,435 dollár volt a Globexen, 0,011 dollárral drágább a keddi zárónál. Kedden 0,180 dollárral olcsóbbodott.

Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés tonnánként 488,00 dollár volt, 0,50 dollárral olcsóbb a keddi zárónál. Kedden 16,75 dollárral olcsóbbodott. Július 11-én ért csúcsra az ára, 1339,25 dolláron.

Újabb termeléscsökkentést igér az OPEC

A kőolaj ára visszatért oda, ahol utoljára november 21-én tartott: három és féléves mélypontra, körülbelül a 2005. májusi szintre, már a nehezebben kitermelhető, úgynevezett marginális mezők becsült kitermelési önköltsége, hordónként 50 dollár alá. Ez hosszabb távon a kutatás-feltárás, a beruházások, a fejlesztések elmaradásával fenyegetne. A tartalék termelőkapacitások növekedésének lassulása hosszabb távon mindenképpen áremelő tényező.

A szerda reggeli, fölfelé tartó kiigazítást az is indokolja, hogy az OPEC vezetői most már egyre-másra jelzik: újabb termeléscsökkentés várható az exportőr országok legközelebbi, december 17-re tervezett miniszteri értekezletén.

Az áremelkedés azonban egyelőre nem túl meggyőző, hiszen a világ jelenleg - és belátható ideig - mégiscsak úszik az olajban. Az elmúlt négy hét átlagában az amerikai termékkereslet 6,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, és szeptemberben az olajkereslet 12 éven belül a legkisebb volt, 12,8 százalékkal kevesebb a tavaly szeptemberinél, közölték a múlt héten az amerikai energiaügyi minisztériumban.

Eddig nem fékezte az olcsóbbodást az sem, hogy nem csupán az OPEC exportja, hanem Oroszország olajkivitele is csökken: novemberben Oroszország napi 3,7 millió hordó kőolajat exportált a Transneft vezetékhálózatán, 12 százalékkal kevesebbet, mint októberben, közölték az orosz energiaügyi minisztériumban szerdaen. Az orosz olajtermelés napi átlagban 9,82 millió hordó volt a múlt hónapban 0,4 százalékkal kevesebb, mint októberben.

Az OPEC-országok a november elsején életbe lépett, napi 1,5 millió hordós összkvótacsökkentés értelmében lassítják a kivitelt, habár nemzetközi elemzők szerint még januárban is legföljebb napi 1,1 millió hordóval lesz kisebb a kivitelük, mint októberben volt. De még ha - kivételesen - betartanák minden közösen vállalt kötelezettségüket is a termelés visszafogására, a kereslet növelésére nekik sincs módjuk. Tovább csökkenő keresletet valószínűsítenek az euróövezeti és az amerikai ipari beszerzőmenedzser-mutatók, amelyek e hét elején rekord ütemű teljesítménycsökkenést jeleztek novemberről októberhez képest.

Mindazonáltal a júliusi, 147 dollár fölötti csúcsról kezdődött, zuhanásszerű olcsóbbodás már hetekkel ezelőtt véget ért: a kőolaj ára azóta többnyire 50-60 dollár között ingadozott, két héttel ezelőtt és most némi kitérővel 50 dollár alá. Hosszabb távon megszilárdíthatja az árakat legalább ezen a szinten, ha megerősödik a piacon annak tudata, hogy a jelenlegi áron nehezen bővíthetők a tartalék termelőkapacitások szerte a világon. A szaúd-arábiai olajipari miniszter szombaton azt mondta, 75 dollár lenne az az ár, amelyen megéri fejleszteni az új, legnehezebben kitermelhető olajmezőket szerte a világon. Csakhogy hordónként 75 dollár is nehezen képzelhető el mindaddig, amíg a világgazdaság növekedési átlaga évi 2 százalék alatt marad, amiképp jövőre várható, mondják nemzetközi szakértők.

Az arany kevésbé fénylik, mint a dollár

Szerda reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 778,30 dollár volt Szingapúrban azonnalra, 3,20 dollárral olcsóbb, mint New Yorkban kedden későn. Múlt hét kedden, 830,10 dolláron, hatheti csúcsra emelkedett az ára, azóta visszaesett. Szerda reggelig tovább nyomta az arany árát, hogy részvénypiacok föllendültek kedden, ez szerdán nagyrészt az ázsiai piacokon is folytatódott, és a dollár is erősebb.

MTI/para

Címkék: energia, olaj, olajmezők