Harminc év után azonosították az első afgán elnök földi maradványait

2008. december 4. - 09:50 | Külföld
Az afgán hatóságok azonosították a harminc évvel ezelőtt meggyilkolt Szárdár Mohammed Daúd volt afgán elnök földi maradványait - közölte csütörtökön a kabuli közegészségügyi minisztérium.

Afganisztán első elnökét a kommunisták által támogatott 1978. áprilisi katonai puccs alatt lőtték agyon az elnöki palotában több családtagjával együtt. Sok afgán számára ez az ország történetének egyik legsötétebb napja, mert az államcsínyt egy évtizedes szovjet megszállás, polgárháború, majd az iszlamista tálib mozgalom felemelkedése és uralma követte, amelynek 2001-ben vetett véget az Egyesült Államok vezette koalíció.

Az 1978-as puccs óta becslések szerint mintegy 2 millió ember vesztette életét a folyamatos fegyveres harcokban, és több mint 6 millióan menekültek el az ázsiai országból.

Daúd is puccsal került hatalomra, amikor 1973-ban megdöntötte unokatestvére, Mohammed Záhir Sah, az utolsó afgán király uralmát. Igyekezett visszaszorítani az iszlamizmus térnyerését és létrehozni egy köztársaságot, ezért reformokat vezetett be, és a Szovjetunióval szemben a Nyugathoz fűződő kapcsolatokat részesítette előnyben.

A első afgán elnök földi maradványait hat hónapos ásatás után találta meg a kormány által kijelölt bizottság egy katonai támaszponton Kabul keleti peremén - mondta Ahmad Faríd Ráid, a közegészségügyi minisztérium illetékese. A kormány és a Daúd család később dönt a néhai elnök és a két feltárt tömegsírban talált más személyek földi maradványainak újratemetéséről.

MTI/para

Címkék: azonosítás, holttest