Megvédte tisztségét Mirek Topolánek cseh kormányfő

2008. december 7. - 12:54 | Külföld
Megvédte pártelnöki tisztségét Mirek Topolánek cseh kormányfő. A prágai koalíció legerősebb pártja, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) tisztújító kongresszusán vasárnap délelőtt lezajlott választáson Topolánek megkapta a küldöttek több mint felének a szavazatát.

Kihívóját, Pavel Bém prágai főpolgármestert a küldöttek egyharmada támogatta.

Beszédében Topolánek elismerte, hogy a párt gondokkal küszködik, s ebben az ő hibáinak is része van. Hitet tett a hármas kormánykoalíció megtartása mellett, és elutasította az együttműködés lehetőségét a kommunistákkal. Külpolitikai téren az euroatlanti együttműködés és a Csehországban létrehozandó radar mellett tette le voksát.

"Tanultam saját hibáimból is. Levontam a következtetéseket és megígérhetem: van programom, van elképzelésem, s kivezetem a Polgári Demokratikus Pártot a jelenlegi válságból és egyesítem sorainkat" - jelentette ki a régi-új elnök.

Az ODS októberi választási vereségének legfőbb okait már korábban a párt belső harcaiban, a nehezen érthető programban és a közvéleménnyel folytatott rossz kommunikációban jelölte meg.

"A sikertelenség elemzését elvégeztük. Az ODS nem esett szét. Az ODS él. Biztos vagyok abban, hogy újra megerősödünk" - fejtette ki Topolánek.

Az ötvenes éveiben járó politikus Václav Klaus távozása után, 2002-től áll a jobboldali kormánypárt élén. Most újabb kétéves mandátumot szerzett, mert a kongresszus nem hagyta jóvá azt a javaslatot, hogy a párt évente válasszon új elnököt.

A háromnapos tisztújító kongresszus egyik fontos eseménye volt, hogy a pártalapító Václav Klaus szombaton lemondott a tiszteletbeli elnöki tisztségéről.

"Az ODS mai politikája már nem az a politika, amelyet akkor folytatott a párt, amikor megalapítottuk" - jelentette ki Klaus, aki eddig államfőként is a legerősebb kormánypárt tiszteletbeli elnöke volt.

Az alapító elnök szerint az ODS jobboldali pártból a középrétegeket megszólító párttá vált, a párt ma nem az elvek, hanem a hatalmi lobbista érdekek mentén szerveződik.

A legerősebb kormánypárt népszerűsége a legutóbbi felmérések szerint 25 százalék körül mozog, míg az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párté (CSSD) mintegy 40-45 százalék.

(MTI)