A KMKF albizottságai a szlovák-magyar viszonyról is tárgyaltak

2008. december 11. - 10:39 | Külföld
A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) kulturális és oktatási, valamint jogi albizottsága december 10-én ülésezett Budapesten.

A szlovákiai és az ukrajnai magyar oktatást az utóbbi években, hónapokban ért hatásokról folytatott tanácskozát követően Botka Lajosné, a KMKF oktatási és kulturális albizottságának szocialista társelnöke megállapította, hogy ugyan sok tekintetben eltérő sajátosságok jellemzik a magyar közösségeket, de a szomszédos országokban a mindenkori oktatáspolitika a parlamenti ciklusoknak megfelelően négyévente "rángatja" oktatási rendszerüket. Véleménye szerint a határon túli magyar oktatás számára a támogatások a legfontosabbak. Ezek segítenek a tanárok továbbképzésében, az ösztöndíjak, diákcsereprogramok meghirdetésében és lebonyolításában.

A tanácskozás szünetében Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke az MTI-nek arról beszélt, hogy a kétnyelvű tankönyveket visszaállító törvénymódosítással nem teljesen elégedettek, de hozzátette: "bele tudunk menni ebbe a kompromisszumba". A szakmai kifogásokat megemlítve elmondta, hogy a kisiskolások értő olvasását zavarhatják a zárójelbe tett helységnevek.

Pék László súlyos gondnak mondta, hogy sok tankönyv szeptember óta még nem érkezett meg az iskolákba. Közben - tette hozzá - késik az új közoktatási törvény végrehajtása, mert csak most írták ki az új tankönyvek megírására és kiadására a pályázatokat.

A tanácskozás résztvevői csalódottsággal fogadták, hogy a Szlovák Köztársaság közjogi méltóságai elutasították azokat a javaslatokat, amelyekről magyar partnereik a szlovákiai kisebbségjogi problémák megoldása érdekében kezdeményeztek párbeszédet velük.

A KMKF albizottsdágai áttekintették és megalapozatlannak találták azokat a nemzetközi jogi természetű észrevételeket is, amelyeket a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa tett a KMKF-fel kapcsolatban. Megállapították ugyanakkor, hogy a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa - elmulasztva a magyar féllel való konzultáció lehetőségét - a KMKF-ről hozott 2008. november 4-i határozatával megsértette a magyar-szlovák Alapszerződés vonatkozó 1. §, 5. § (1), 21. § (1) rendelkezéseit.

Az albizottságok szerint a szlovákiai oktatási törvény 2008. december 3-i módosításával csak részben orvosolta azokat a problémákat, amelyeket a kisebbségi iskolák számára kiadott, szlovák nyelvű földrajzi terminológiát használó tankönyvek bevezetése okozott. A törvénymódosítás utáni helyzet is visszalépést jelent ahhoz a kisebbségjogi státus quohoz képest, amelynek fenntartására a szlovák kormány 2006-ban ígéretet tett.

Az albizottságok támogatják, hogy 2009-es esztendőt nyilvánítsák a határon túli magyar média évének. Felkérik a KMKF Titkárságát, hogy a KMKF honlapjának keretében biztosítson lehetőséget a határon túli magyar hírportálok összekapcsolására.

Az albizottságok készek együttműködni a Külhoni Magyar Újságíró Egyesületek Konvenciójával egy egységes magyar médiastratégia kialakításában, ami részét képzi a magyar nemzet nagy többsége Európai Uniós csatlakozásából eredő teendők áttekintésének.

mti/para