Göncz Kinga átvizsgálná a magyar-szlovák vegyes bizottságok működését

2008. december 12. - 18:09 | Külföld
Meg kell nézni alaposan, hogy miként, mennyire működnek az egyes magyar-szlovák kormányközi vegyes bizottságok - mondta Göncz Kinga külügyminiszter Brüsszelben annak kapcsán, hogy hétfőn Budapesten ismét tárgyalóasztalhoz ül Ján Kubis szlovák külügyminiszterrel.

A magyar diplomácia irányítójának pénteki nyilatkozata szerint a magyar-szlovák alapszerződésben előírt kormányközi vegyes bizottságok működése kiemelkedő fontosságú a felmerülő gyakorlati problémák kezelésében.

Kubis a Népszabadság pénteki számában megjelent nyilatkozatában azt mondta: nincs szükség Szlovákiában kisebbségi törvényre, mert a kisebbségek jogait az alkotmány és számos jogszabály szavatolja.

Göncz Kinga erre reagálva megjegyezte: Szlovákiában a politikai palettán egyetlen párt, a Magyar Koalíció Pártja jeleníti meg a magyar kisebbséget. Szerinte olyan jogi helyzetre, olyan átfogó szabályozásra van szükség, amely az egyes részszabályokat rendszerbe foglalva, szilárd kereteket biztosít a kisebbségvédelemnek olyankor is, amikor a szlovákiai magyar nemzeti kisebbség pártja ellenzékben van.

MTI/para