Feszültség előrejelező-rendszert aktiválna Szlovákia és Magyarország

2008. december 15. - 18:02 | Külföld
Eddig három és fél teljesült abból a tizennégy pontból, amelyben a magyar és a szlovák kormányfő állapodott meg tavaly - mondta Göncz Kinga külügyminiszter hétfőn, azt követően, hogy tárgyalt szlovák partnerével Budapesten.
"Tíz van folyamatban és három és fél teljesült" - mondta Göncz Kinga az MTI kérdésére a találkozó után tartott sajtóértekezleten. Hozzátette: a megoldott ügyek között van az Ipoly-hidak, a magyar-szlovák külügyminiszteri díj és a közös történelmi olvasókönyv kérdése. A14 pontot tartalmazó Közös múlt, közös jövő - a közös projektek fényében című egyezményt tavaly nyáron írta alá a két kormányfő.

A külügyminiszterek megegyeztek, olyan folyamatokat kell elindítani, amelyek hozzájárulnak a kisebbségi jogokkal kapcsolatos problémák megoldásához. Beszéltek egy előrejelző-rendszerről is, amely azt a célt szolgálná, hogy ha feszültség alakul ki, akkor az ne éleződjön, hanem idejében meg lehessen oldani - tette hozzá. Ján Kubiš is hangsúlyozta: olyan mechanizmusokat kell kidolgozni, hogy egy-egy adódó kérdésről ne azonnal a két kormányfőnek kelljen tárgyalnia.

MTI