Göncz Kinga melegen tartja a dunaszerdahelyi rendőrattak és az MKP ügyét

2008. december 16. - 09:25 | Külföld
A magyar külügyminiszter a Magyar Televízió Az Este című műsorában hétfő este kifejtette: szlovák tárgyalópartnerével legfőképpen azt keresték, hogy a magas szintű találkozókon felmerült kérdésekre hogyan, milyen struktúrában, milyen mechanizmusokkal keressék a választ, tehát megpróbáljanak struktúrát teremteni a problémák megoldásához.

Göncz Kinga szerint a magyar-szlovák külügyminiszteri tárgyalásokon komolyan közeledtek az álláspontok abban, hogy szükség van olyan mechanizmusokra, rendszeres találkozásokra, amelyek segítenek részben a kölcsönös jobb megértésben, részben pedig abban, hogy válaszokat találjunk a nyitott kérdésekre.

Ján Kubiš a műsorban megerősítette Göncz Kinga szavait. Mint a szlovák külügyminiszter hangsúlyozta, a három közjogi méltóság találkozója után kellemesebb légkör alakult ki ahhoz, hogy párbeszédben találjanak megoldásokat állampolgáraik életének javítására. Ilyenek a gazdasági és szociális kérdések, továbbá a határ menti együttműködés és az infrastruktúra javítása, valamint az, hogy az emberek találjanak munkahelyet a másik országban is, ahogy ez megszokott az Európai Unió tagállamaiban. Megemlítette a szélsőségesek problémáját és a kisebbségi kérdéseket is, amelyekben szintén keresték a nyitott kérdések megválaszolásának módjait.

A mai találkozó - mondta Kubiš - ebből a szempontból pozitív volt. "Gyakorlati szintre juttatott el bennünket, hogy valóban próbáljuk megtalálni a mechanizmusokat ahhoz, hogy ha felmerül valamilyen probléma, akkor a dolgok ne fajuljanak politikai lövöldözéssé" - jelentette ki.

Göncz Kinga az MKP-ről is beszélt. Szerinte az a probléma, hogy ha a szlovákiai magyarok érdekeit képviselő párt kormányon van, akkor többet tud elérni, ám ha ellenzékben van, akkor szinte semmit. „Ezért szorgalmazzuk, hogy bizonyos garanciák szülessenek, amelyek kormányoktól függetlenek, pl. az ombudsman intézménye vagy a kisebbségi törvény. Magyarországon pont a kisebbségi ombudsmannak köszönhetően lehett megoldani hatékonyan a pilisszentkereszti problémát” - jelentette ki a magyar külügyminiszter. Kubiš úgy reagált, hogy Szlovákiában létezik egy ombudsman, de még senki sem fordult hozzá kisebbségi problémákkal.

Göncz újra megerősítette, hogy a dunaszerdahelyi rendőrattak ügyében az Eupai Tanácshoz fordul, mert a szlovák kormány megállapításai nem kielégítőek a magyar fél számára. A szlovák diplomácia főnöke erre kijelentette, hogy a probléma alapját kell nézni, amely szerinte az, hogy videofelvételekkel igazolható, hogy a bécsi döntés évfordulóját jöttek át ünnepelni a magyar extrémisták. Hozzáfűzte, az eset a belügyre tartozik, és nem szeretné, ha a stadionokbeli garázdaság nemzetiségi aláfestést kapna.

SITA/MTI