Göncz Kinga: Nem ultimátumot adtunk, hanem kiindulópontot

2008. december 19. - 18:26 | Külföld
Göncz Kinga magyar külügyminiszter szerint kormányfői találkozón bármilyen kéréssel elő lehet hozakodni anélkül, hogy azt előzőleg valamilyen diplomáciai csatornán megtették volna.

"Hétfőn elmondtam szlovák kollégámnak is, hogy a mi oldalunkról ez nem egy ultimátum volt, amelyet vagy elfogadnak, vagy nincs miről tárgyalni. Éppen ellenkezőleg, a hat pontot kiindulópontnak szántuk a tanácskozáshoz. Egyébként a kisebbségekről szóló törvényt már két évvel ezelőtt is javasoltam a szlovák kormánynak, tehát nem lehetett újdonságként értelmezni" - állapította meg Göncz Kinga. Ahogy elmondta, akkor azzal érvelt, hogy az MKP nincs a kormányban, és kisebbségi jogokról szóló törvénye sincs Szlovákiának, hiányoznak a kisebbségi jogok védelmére nyújtott garanciák, amelyek függetlenek volnának az egyes pártok politikájától.

"Különbözően tekintünk a politika és a független intézmények viszonyára is" - folytatta. Szerinte a szlovák kormányfő azelőtt osztályozta Malina Hedvig ügyét, hogy a vizsgálat lezárult volna. Véleménye szerint pedig ez a vizsgálat folyamatába való beavatkozás. Ugyanez az eset áll fenn a dunaszerdahelyi mérkőzésen történtekkel kapcsolatban is.

SITA/para