Izrael bombázza Gázát

2008. december 29. - 09:02 | Külföld
Az izraeli légierő hétfőre virradóan újabb több tucatnyi légicsapást mért a Gázai övezetre, és hét palesztin halálát okozta, köztük hat gyerekét - közölték palesztin kórházi források.

Az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy a légierő több tucatnyi támadást hajtott végre az éjjel az övezetben, de részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban.

A szombat óta tartó légitámadásoknak már több mint 300 (egy forrás szerint pontosan 307) halálos áldozata van. Többségük az övezetet uralma alatt tartó Hamász radikális szervezet rendőre, a többiek polgári személyek, köztük gyerekek. A támadásokban az övezet mentőszolgálatának vezetője szerint 1420-an, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint 950-en sebesültek meg.

Hétfőn újabb országok ítélték el az izraeli hadseregnek a Gázai övezet elleni offenzíváját, illetve mindkét felet az erőszak elharapózásáért.

A japán külügyminisztérium közleményben felszólította mindkét felet, hogy hagyjon fel az erő alkalmazásával, és kerülje el a helyzet súlyosbodását. Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes ennél sokkal határozottabb hangnemben felszólította Izraelt, hogy azonnal állítsa le katonai műveletét, amely már eddig is számos áldozatot követelt. Abdullah Ahmad Badawi malajziai kormányfő aránytalanul erősnek ítélte Izrael válaszát a palesztin rakétatámadásokra. Kijelentette, hogy a erőszakot meg kell állítani, és a humanitárius katasztrófát minden lehetséges eszközzel el kell kerülni. Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök felszólította Izraelt, hogy állítsa le a Gázai övezet elleni légitámadásait, amelyek szerinte a kívánttal ellentétes hatást váltanak ki. Az államfő az iszlámábádi külügyminisztérium közleménye szerint ezenkívül kéri a nemzetközi közösséget, hogy segítsen békésen, igazságosan és tartósan megoldani a konfliktust.

Mexikó követelte, hogy Izrael azonnal állítsa le katonai offenzíváját, amelyet a latin-amerikai ország vezetése túlzónak tart, de elítélte az Izraelt rakétákkal támadó palesztinokat is.

Kanada ismét a Hamászt tette felelőssé az erőszak eszkalációjáért. "Ezeknek a sajnálatos eseményeknek az oka, hogy a Hamász szándékosan és folyamatosan az (izraeli) polgári lakosságot támadja" - olvasható Lawrence Cannon külügyminiszter közleményében.

(mti)

Címkék: háború, Hamász, palesztin