Cseh forgatókönyv a gázai konfliktus kezelésére

2009. január 5. - 18:15 | Külföld
A fegyveres összetűzések leállítása a minimális célkitűzése annak a forgatókönyvnek, amelyet Mirek Topolánek cseh kormányfő készített a legújabb közel-keleti konfliktus megoldására. Erről maga a cseh kormányfő beszélt hétfőn Prágában a kabinet ülése utáni sajtóértekezleten.

Csehország, mint az Európai Unió soros elnöke, már korábban tűzszünetre szólította fel a feleket, mert megengedhetetlennek tartja, hogy a harcok során civileket is támadások érnek. Topolánek elmondta: elképzeléseit már egyeztette Angela Merkel német kancellárral és Recep Tayyip Erdogan török kormányfővel, s a nap folyamán telefonbeszélgetést kíván folytatni George Bush amerikai elnökkel is. Részleteket egyelőre nem hoztak nyilvánosságra.

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter az Európai Unió küldöttsége élén már vasárnap óta a Közel-Keleten tartózkodik. Prágai diplomáciai források szerint mindkét féllel tárgyalni fognak a harcok mielőbbi befejezéséről vagy legalább a tűzszünet kihirdetéséről.

"Az Európai Unió pillanatnyilag a humanitárius segítség biztosítását és helyszínre juttatását tartja a legfontosabb feladatnak" - nyilatkozta elutazása előtt a cseh közszolgálati televízióban Schwarzenberg. A cseh diplomácia vezetője a nap folyamán Rámalláhban találkozik Nicolas Sarkozy francia államfővel, aki szintén a harcok leállításán fáradozik. Sarkozy és Schwarzenberg ezután közösen tárgyalásokat folytatnak Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.

Kérdésre válaszolva Topolánek alaptalannak minősítette azt az aggodalmat, hogy az Európai Unió külpolitikája kétpólusú vagy megosztott lenne. "Nem ismerek olyan európai uniós politikust, aki valami ilyesmit akarna. Emiatt nem aggódom" - szögezte le a kormányfő. Szerinte a francia államfő, aki 2008 második felében vezette az Európai Uniót, közel-keleti útját már korábban megtervezte. Csehország él az alkalommal, s szívesen kihasználja Sarkozy tehetségét és ismereteit. "Nagyon világos ilyen értelmű megállapodásunk van" - húzta alá Topolánek.

Kokes János, MTI