Biztonsági őr végzett ki két iskolai vezetőt – Vérengzések magyarországi tanintézetekben

2009. január 8. - 11:45 | Külföld
Egy sikasztással gyanúsított biztonsági őr ölt szerdán a csepeli Széchenyi utcai Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. Agyonlőtte Takács Józsefet, az intézmény vezetőjét és Papp László igazgatóhelyettest, majd elmenekült.

Sikkasztás áll a tegnapi csepeli kettős gyilkosság hátterében. A rendőrség az iskola elbocsátott biztonsági őrét gyanúsítja azzal, hogy fejbe lőtte a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskola igazgatóját és helyettesét.

A BRFK sajtótájékoztatóján elhangzott: a biztonsági őrt és a társtettesként gyanúsított gazdasági igazgatót tegnap bocsátották el, mert elsikkaszottak 3-4 millió forintot. A gazdasági igazgató estére találkozót beszélt meg az alapítványi intézmény vezetőjével és egy másik pedagógussal, és a megbeszélésre magával vitte a volt biztonsági őrt is. Fél óra múltán az őr egyszer csak pisztolyt rántott, és fejbe lőtte a két férfit. Egyikük zsebében felvevő volt, az rögzítette a beszélgetést és a lövéseket. A gyilkos ezután saját magát is megsebesítette.

Összeállítás az elmúlt 35 évben magyarországi tanintézetekben történt egyedülálló, súlyos bűncselekményekről.

1973. január 8-12. - Balassagyarmaton a helyi középiskolai leánykollégiumban egy fiú testvérpár határőrtiszt édesapjuk szolgálati fegyvereivel a kollégium vidéki tanulólányait egy hálószobába kényszerítve elbarikádozta magát, további fegyvereket és szabad Nyugatra távozást követelve. Mivel a tárgyalási ajánlatokat figyelmen kívül hagyták, január 12-én mesterlövészek megölték az idősebb testvért. Öccse megadta magát, a túszok sértetlenül kiszabadultak.

1997. november 4. - Törökbálinton anyagi haszonszerzés céljából több lövéssel, valamint számos késszúrással végeztek az iskolában portásként dolgozó 21 éves M. Zsolt egyetemistával. A gyilkosság két tettesét nyolc évvel később, 2005-ben fogták el.

1998. szeptember 3. - A hajdúhadházi Földi János Általános Iskola tagiskolájában Rapcsák Annamária 31 éves pedagógus 8 gyereket és 3 felnőttet szurkált meg késsel. 1999. február 25-én a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság kóros elmeállapota miatt felmentette és elrendelte kényszergyógykezelését.

2009. január 8. - A csepeli Széchenyi utcai Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában egy símaszkos fegyveres fejbe lőtte Takács Józsefet, az intézmény vezetőjét és Papp László igazgatóhelyettest, megsebesítette az iskola biztonsági őrét, majd elmenekült. Január 9-én a rendőrség a bűncselekmény gyanúsítottjaként őrizetbe vette a bűncselekmény során megsérült biztonsági őrt és a tanintézmény gazdasági igazgatóját.

mti/para