Gázai offenzíva: Libanonból rakétákkal támadták Izrael északi részét

2009. január 8. - 09:58 | Külföld
Rakétákkal támadták Libanon területéről Izrael északi részét; az izraeli tüzérség válaszcsapást mért azokra a helyekre, ahonnan a rakétákat kilőtték - közölték csütörtök reggel izraeli katonai illetékesek.

Meg nem nevezett források szerint 3 vagy 4 rakéta csapódott be Galilea nyugati felében, Naharíja körzetében, mintegy 5 kilométerre a libanoni határtól. Az izraeli közrádió úgy tudja, hogy a támadásban ketten megsebesültek. A rakétatámadásokat libanoni biztonsági illetékesek is megerősítették.

Az izraeli hadsereg a Gázai övezet elleni légi offenzíva kezdete óta riadókészültségben volt a Hezbollah libanoni síita szervezet várható rakétatámadásai miatt. Egyes katonai források szerint csütörtökön nem a Hezbollah, hanem Libanonban működő palesztin fegyveresek lőttek ki rakétákat Izraelre, és valószínűleg "elszigetelt akcióról" van szó.

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet libanoni szóvivője közölte: nem felelősek a Libanon területéről reggel Izraelre kilőtt rakétákért. Raafat Morra a francia hírügynökségnek nyilatkozva leszögezte: "a Hamász Palesztinán belül folytatja harcát és azt az elvet vallja, hogy nem használja fel más arab ország területét az izraeli megszállás elleni küzdelemben. Alapvetően mindaz, ami történik, Izrael hibája, mert képtelen megfékezni az arab és iszlám világ haragját a gázai mészárlás után" - tette hozzá.

A libanoni rakétatámadásokra válaszul az izraeli tüzérség lőtte azokat a helyeket, ahonnan a rakétákat indították - közölte az izraeli hadsereg szóvivője. Libanoni biztonsági erők megerősítették, hogy öt izraeli lövedék csapódott be az ország déli területeire, hírt adott róla a libanoni köztelevízió és a Hezbollah televíziója is. Áldozatokról eddig nem érkezett jelentés.

Közben a Gázai övezetből is hat rakéta csapódott be a dél-izraeli Askelón és Asdód városokba, az első hírek szerint senki nem sérült meg.

Az izraeli harci gépek legalább 40 célpontot bombáztak csütörtökre virradóra a Gázai övezetben - közölte a palesztin polgári védelem. A légicsapások célpontja elsősorban az Egyiptommal határos Rafah városa volt, ahol a fegyvercsempész-alagutak találhatók. A támadások előtt az izraeli hadsereg röplapokon szólította fel Rafah lakosságát, hogy hagyja el lakhelyét, mert hamarosan csapást mérnek a közeli alagutakra.

Izrael számára központi kérdés, hogy megszűnjék a csempészet a Gázai övezet és Egyiptom határa alatt fúrt alagutakon, az izraeli vezetők szerint ez az előfeltétele annak, hogy véget vessenek a gázai övezeti hadműveleteknek.

Bombázták a palesztin terület legnagyobb déli települését, Hán-Júniszt, a Hamász egyik bástyáját is. Szemtanúk szerint a támadásoknak, amelyek tényét az izraeli hadsereg is megerősítette, nem voltak áldozatai. Ugyancsak szemtanúk beszámolója szerint az izraeli légierő csütörtök hajnalban csapást mért egy gázai mecsetre, ennek következtében legalább 15 ember megsebesült.

Megosztott az izraeli vezetés a gázai övezeti offenzíva folytatását és kiterjesztését illetően - ez derült ki csütörtökön több izraeli politikus nyilatkozatából és sajtóértesülésekből.

Ronni Bar-On pénzügyminiszter a közszolgálati rádióban kijelentette: az izraeli biztonsági kabinet szerdai ülésén megállapodtak abban, hogy felmérik a diplomáciai rendezés lehetőségeit, de közben folytatják az offenzívát. Hájim Ramon miniszterelnök-helyettes viszont a televízió 10-es csatornájának úgy nyilatkozott, hogy nézeteltérések voltak a kabineten belül a Hamásszal kötendő újabb tűzszünet ügyében: Ehud Barak védelmi miniszter a fegyvernyugvás mellett foglalt állást, mások mellett azonban ő is ellenezte azt. A katonai rádió úgy tudja, hogy Ehud Olmert kormányfő is elutasítja a tűzszünetet. A Jediót Ahronót című izraeli napilap úgy értesült, hogy az izraeli biztonsági kabinet szerdán jóváhagyta a Hamász ellen december 27-én indított katonai támadás kiszélesítését, ami azt jelenti, hogy az izraeli erők előbbre nyomulnak a lakott területeken.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában szerdán sem sikerült megállapodni arról, hogy határozattal vagy nyilatkozattal segítsék-e elő a gázai övezeti válság rendezését. Miguel D,Escoto, a világszervezet legfőbb szervének soros elnöki tisztségét betöltő Nicaragua ENSZ-nagykövete ezért csütörtökre összehívta az ENSZ-közgyűlés rendkívüli ülését, miközben Condoleezza Rice amerikai, David Miliband brit és Bernard Kouchner francia külügyminiszter folytatja az egyeztetést arab kollégáival.

Magas rangú egyiptomi diplomaták szerint Egyiptom azt tervezi, hogy csütörtökön Kairóban külön-külön tárgyalásokat kezd Izrael, a Palesztin Hatóság és a Hamász képviselőivel a gázai válságról. Magas rangú izraeli tisztségviselők előző nap közölték, hogy Izrael elfogadja az egyiptomi tűzszüneti tervben körvonalazott elveket, de a megvalósítás fontos részletei még tisztázásra várnak. Az egyiptomi javaslat előirányozza az izraeli hadsereg és a Hamász között dúló harcok azonnali leállítását, és a Hamász újrafelfegyverkezésének megakadályozását. Az elképzelés szerint a tűzszünet meghatározott időre szólna, de egyelőre nem ismeretes, milyen hosszú időszakra.