36 óra és újra jön a gáz?

2009. január 11. - 08:39 | Külföld
Oroszország után Ukrajna is aláírta az Európának szánt orosz gáz tranzitjának megfigyeléséről szóló jegyzőkönyvet, s ezzel lehetővé válik a napok óta szünetelő gázszállítások felújítása.

A jegyzőkönyv aláírásáról vasárnap kora hajnalban tájékoztatott Julija Timosenko ukrán miniszterelnök, miután tárgyalt Kijevben Mirek Topolánekkel, az EU-soros elnök Csehország kormányfőjével.

Topolánek közölte, hogy a dokumentum aláírása újra megnyitja az utat az európai országoknak szánt orosz földgáz szállítása előtt, s "Európa 36 órán belül kaphat gázt" Oroszországtól. Mint mondta: most már semmi se gátolja a gázszállítások felújítását.

A gáztranzit ellenőrzésére hivatott nemzetközi megfigyelő csoport létrehozásáról szóló jegyzőkönyvet az orosz fél szombaton írta alá. Korábban a Gazprom orosz gázipari társaság fogadkozott, hogy felújítja az Európának szánt gáz szállítását, amint a nemzetközi megfigyelő csoport munkához lát. Ilyen értelmű nyilatkozatot tett Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök is, hozzáfűzve, hogy amennyiben Oroszország ismét gázlopást észlel, akkor elzárja a "csapokat".

A Topolánekkel folytatott megbeszélés után Timosenko felhívta a figyelmet arra, hogy az aláírt jegyzőkönyvben szerepel egyebek mellett az, hogy Ukrajna sosem állította le az Európába irányuló gáz tranzitját, mindig is megbízható tranzitország volt, és az is marad. Az a megfogalmazás is szerepel benne, hogy Ukrajna 2009. január 1-től nem vett ki nem neki járó gázt a vezetékből, és a benne lévő nyersanyagot Európába továbbította.

"Ukrajna nem adós, és az utolsó garasig elszámolt a 2008-as évért (Oroszországgal)" - szögezte le Julija Timosenko, utalva a továbbra is megoldatlan orosz-ukrán gázvitára. Hozzátette, hogy országa a jövőben is konstruktív fél marad az Oroszországgal folytatandó tárgyalásokon a 2009-es évre vonatkozó gázszállításokról, illetve - ha lesz rá hajlandóság - a tavaly októberben aláírt kétoldalú memorandum alapján kötendő stratégiai megállapodásról.

mti/para