Veszélyes osztrák hegyek

2009. január 13. - 17:49 | Külföld
Több mint háromszázan veszítették életüket balesetben egy év alatt az ausztriai hegyekben.

Az innsbrucki székhelyű Alpesi Biztonsági Kuratórium (KAS) kedden közzétett jelentése szerint az áldozatok több mint 80 százaléka férfi volt. A legtöbb halálos kimenetelű hegyi baleset Tirolban következett be. A nyugat-ausztriai tartományban 115-en haltak meg a csúcsok között, Salzburgban 50-en, Karintiában 37-en, Stájerországban pedig 35-en.

Országos összesítésben 308-an haltak meg a hegyekben 2007 novembere és 2008 októbere között, némileg kevesebben, mint az azt megelőző időszakban. A kuratórium azonban az átmeneti csökkenés ellenére is soknak tartja az áldozatok számát, különösen a közúti balesetekben elhunytak számához viszonyítva. Miközben az ausztriai utakon évről évre kevesebben halnak meg - tavaly 678-an veszítették életüket közlekedési balesetben -, addig a hegyekből vissza nem térők száma alig-alig változik.

A legtöbb baleset a nyári hónapokban következik be, tavaly júliusban és augusztusban 84-en vesztek oda az osztrák Alpokban. Január és február ugyancsak veszélyes hónap, összesen 67 áldozattal.

Csaknem százan hegymászás vagy túrázás közben veszítették életüket. Az áldozatok között tavaly 184 osztrák és 79 német állampolgár volt.

MTI