Václav Havel állapota súlyos, de nem életveszélyes

2009. január 14. - 21:23 | Külföld
Václav Havel volt cseh államfő egészségi állapota súlyos, de pillanatnyilag stabilnak mondható - közölték szerda délután abban a prágai kórházban, ahol két napja kisebb gégeműtétnek vetették alá.

Egy név nélkül nyilatkozó orvos szerint azonban Václav Havel tüdőgyulladással küzd. A hivatalos közlés szerint a 72 éves exállamfő nehezen lélegzik, miután gégéjét, amelyben gyulladásos daganat keletkezett, egy műtéttel megtisztították. Ugyanakkor eszméleténél van és együttműködik kezelőorvosaival.

"Nincs szó onkológiai megbetegedésről, s Václav Havel nincs életveszélyben" - jelentette ki a sajtónak Miloslav Ludvík, a motoli kórház igazgatója. "Az orvosok attól tartanak, hogy a gyulladás a tüdőre is átterjedhet, ami nagyon megnehezítené számára a légzést" - tette hozzá, leszögezve, hogy ezt mindenképpen szeretnék megakadályozni.

A motoli kórház szerint Havel a hét végén kezdett el panaszkodni arra, hogy valamiféle nyomást érez a torkában és nehezére esik az étel lenyelése. Az orvosi vizsgálat kiderítette, hogy torkában - azon a helyen, ahol az egyik múltbeli műtét alkalmával légcsövet vezettek be - hólyag keletkezett, amely tele volt gennyel. Ezt egy műtéttel eltávolították.

Egy magát megnevezni nem kívánó orvos a motoli kórházból viszont a Prima televíziónak azt mondta: nem Havel torkában, hanem a tüdejében van a baj. Szerinte Havel tüdejében gyulladás keletkezett azon a helyen, ahonnan 1996-ban az orvosok egy rákos daganatot távolítottak el. A kórház ezt hivatalosan nem erősítette meg.

Eva Jurinová, a kórház szóvivője délután azt mondta, hogy Havelről az orr, fül és gége klinika orvosai gondoskodnak. Antibiotikumokkal kezelik, és naponta több ízben légzési gyakorlatokat végeznek vele.

A drámaíróból és emberi jogi aktivistából lett politikusnak a múltban is gyakran voltak problémái az egészségével. A korábban erősen dohányzó Havelnek a kilencvenes évek második felében rákos daganat miatt eltávolították jobb oldali tüdejének jelentős részét, s azóta több esetben szenvedett súlyos hörghurutban, illetve tüdőgyulladásban, de problémái vannak az immunrendszerével is. Az orvosok korábbi nyilatkozatai szerint - tekintettel mindezekre - Havelnél minden megbetegedés igen veszélyes.

Havel legutóbb tavaly februárban volt kórházban. Akkor szívműködési zavarok és hörghurut miatt két hétig kezelték.

mti/para

 

Címkék: Václav Havelt