EU-zászlót gyújtottak fel Prágában

2009. január 15. - 12:33 | Külföld
Felgyújtották csütörtökre virradóra az Európai Unió zászlaját a prágai metronómon - közölte a prágai rendőrség, amely ismeretlen tettes ellen indított vizsgálatot.

A közszolgálati cseh televízió szerint már másodszor fordul elő, hogy valaki támadást intéz a zászló ellen, amelyet a cseh EU-elnökség tiszteletére feszítettek ki a hatalmas inga talpazatán. Szilveszter éjszaka szintén ismeretlen tettes több csillagot vágott ki a zászlóból.

A metronómban a tűz nem tett kárt, de a zászlót ismét ki kell cserélni. Mirek Topolánek cseh miniszterelnök "vandalizmusnak" minősítette az esetet.

A metronómot, amely egy mintegy tíz méter magas inga, 1990-ben, a rendszerváltás után emelték a Letná-dombon, azon a helyen, ahol az ötvenes és a hatvanas évek fordulóján a szocialista Kelet-Európa legnagyobb Sztálin-szobra állt. A hivatalos nevén "időmérő gép" a cseh uniós elnökség tiszteletére díszkivilágítást kapott, amely azonban túl súlyosnak bizonyult, s néhány napon belül a szerkezet leállását eredményezte. Az "új ruha" jóval könnyebb, a gép most már problémák nélkül működik, mutatja a cseh EU-elnökség hátralévő idejét.

Miután a Moldva bal partján magasodó Letná-domb a száztornyú cseh főváros számos helyéről jól látható, a rendszerváltást követően sokszor használták ki "reklámcélokra". Michael Jackson prágai koncertje alkalmával például a metronómot egy papírból készült hatalmas Jackson-szobor takarta el. Nem tudni, ez adta-e az ötletet Václav Klaus híveinek, de néhány éve az egyik választás alkalmával Klaus papírszobra, majd hatalmas választási plakátja díszítette a metronómot.

Az egykori Sztálin-szobor talpazatával, s a körülötte kialakított díszes környezettel a szocialista rendszer a szobor lebontása után (1962) nem tudott mit kezdeni, a városi park egyszerű része volt. A bársonyos forradalom utáni időkben is rendszeresen visszatérő vitatéma, hogy miként lehetne a cseh fővárosnak ezt a budai Gellért-hegyhez hasonló helyszínét a mainál okosabban kihasználni. A különféle elképzelések azonban rendre megbuktak, így a látképet továbbra is az eredetileg ideiglenesnek tartott metronóm uralja.

MTI/para