Gázvita - Ismét diplomáciai próbálkozások napja várható

2009. január 16. - 10:53 | Külföld
Áthidaló megoldások keresésének napja várható a gázvitában pénteken.

Mindenekelőtt az olasz ENI energiaipari vállalat megpróbál összehozni egy nemzetközi konzorciumot, amely átmenetileg megvásárolná Oroszországtól, és - valószínűleg valamilyen hitelkonstrukcióban - Ukrajnának adná azt a földgázt, az úgynevezett "technológiai gázt", amely a csővezetékek működtetéséhez szükséges.

A konzorciumot Dmitrij Medvegyed orosz államfő és Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök javasolta. Az ENI szerint a konzorciumban rajta kívül a Gazprom, a német E.ON, a francia Gaz de France Suez és egy osztrák társaság venne részt.


Korábban Ukrajna sajnálattal tudatta, hogy nincs meg a technológiai gáz, illetve nem tudja - mint a tranzitszerződés egyébként előírja - saját tartalékaiból előteremteni azt.Tervek szerint Julija Timosenko ukrán miniszterelnök és Putyin orosz kormányfő szombaton Moszkvában tárgyal, és még az asztalon van egy csúcsértekezlet teve is szombatra, szintén Moszkvában, amelyen Oroszország, Ukrajna és az érintett EU-országok vezetői vennének részt. Brüsszelben nem fogadta túl nagy lelkesedés az orosz meghívást, de azt mondták, hogy legalább az Európai bizottság és az EU soros, cseh elnökségének képviselői ott lesznek, ha az ukrán vezetés is megjelenik Moszkvában.Hétfőn elhárulni látszott az akadály az orosz gázexport felújítása elől Ukrajnán át, miután Oroszország, Ukrajna és az EU illetékesei aláírták a nemzetközi megfigyelők és ellenőrök tevékenységéről szóló megállapodást. Az ellenőröknek már elfoglalták helyüket a kompresszor- és mérőállomásoknál a gázvezetékrendszer mentén, feladatuk azt ellenőrizni, hogy az EU határán kilépő exportgáz mennyisége azonos lesz-e az orosz oldalon e célra betáplálttal.Keddre azonban kiderült, hogy a rendszer megfigyelt állapotban sem működik, és folytatódott a kölcsönös vádaskodás Oroszország és Ukrajna között azügyben, ki a felelős a gázexport, illetve a gáztranzit tovább elmaradásáért. Ukrán részről arra hivatkoztak, hogy nem elegendő a nyomás a rendszerben, és a szállítási nyomás eléréséhez pótlólagos, úgynevezett technológiai gázt kértek Oroszországtól. Ezt orosz részről elutasították, mivel a vezetékrendszer ukrajnai részének működtetése Ukrajna dolga, és mert azt állították: a vezetékben azért nincs elég nyomás, mert az ukránok saját céljaikra kiürítették a vezetékeket.
Orosz részről jelentették: azért nem tudnak exportálni, mert az ukrán oldalon ismét lezárták a vezetékrendszert. Ezt közvetve igazolni látszottak azok az ukrán nyilatkozatok, amelyek szerint a tranzit jelenleg Ukrajna jelentős körzeteinek ellátását veszélyeztetné. Ugyanis, mint mondták, orosz gázimport hiányában jelenleg a nyugat-ukrajnai tárolókból látják el a kelet-ukrajnai iparvidékeket földgázzal, erre a tranzitvezeték-rendszer egy részét is igénybe veszik, és a gázszállítás irányának megfordítása nyugat felé időt vesz igénybe.


MTI, -para

Címkék: gázválság