Obama Abraham Lincoln nyomdokain elindult Washingtonba

2009. január 17. - 19:45 | Külföld
Történelmi hagyományt felelevenítve vonattal indult szombat délelőtt Philadelphiából Washingtonba Barack Obama megválasztott amerikai elnök, akit jövő héten iktatnak be hivatalába a fővárosban.

"Itt kezdődött az amerikai utazás (...) farmerek, ügyvédek, kereskedők és katonák egy csoportja összegyűlt, hogy kinyilvánítsa függetlenségét" - mondta utazásának kezdete előtt a pennsylvaniai városban Obama, utalva arra, hogy a keleti parti városban mondták ki az Egyesült Államok megszületését, fogadták el a függetlenségi nyilatkozatot 1776-ban.

Obama ugyanazt az utat teszi meg, amelyet példaképének tekintett elődje, Abraham Lincoln is megtett 1861-ben.

A 44. amerikai elnökké választott Obama arra hívta fel honfitársait, hogy a gazdasági válságban is legyenek bátrak és áldozatkészek, akárcsak az ország alapítói voltak. Lesznek "hibás kezdőlépések és visszalépések, reményvesztettség és csalódás", de az emberek nem csüggedhetnek - mondta a verőfényes, de fagyos napon, a Philadelphia történelmi pályaudvarán összegyűlt tömeg előtt.

"Új függetlenségi nyilatkozatra van szükség, az ideológiától és a kicsinyes gondolkodástól való függetlenségére (...) építsünk a népnek felelős kormányt - fogalmazott. - Tegyünk azért, hogy ez a választás nem a vége annak, ahogy megváltoztatjuk Amerikát, hanem a jövő kezdete és ígérete."

Obama és leendő alelnöke, Joe Biden - aki lakóhelyén, Wilmingtonban csatlakozik Obamához -, valamint családjuk este érkezik meg Washingtonba. A szombat az Obama-család számára azért is ünnep, mert a leendő first lady, Michelle Obama aznap ünnepli 45. születésnapját. A különvonaton 41 olyan személy is Washingtonba utazik, akiket a beiktatási bizottság az élet különböző területeiről választott ki.

Az Obama-expressz Philadelphiából - amely Washington előtt az Egyesült Államok fővárosa volt - a Delaware állambeli Wilmingtonba, majd a marylandi Baltimore-ba megy. Obama mindkét városban részt vesz egy ünnepi rendezvényen. A baltimore-i háborús emlékműnél a várakozások szerint 100 ezer ember előtt mond beszédet.

A Philadelphia és Washington közötti 137 mérföldes (220 kilométeres) úton a vonat lelassít majd Claymontnál (Delaware) és Edgewood mellett (Maryland), hogy minél több amerikai láthassa a beiktatásra utazó majdani elnököt és alelnököt. A vonatutat a legszigorúbb biztonsági intézkedések övezik, Obama utazásának pontos részleteit az utolsó pillanatig titokban tartották.

Szombati rádiós és internetes üzenetében Obama hangsúlyozta: az elnöki beiktatás az amerikai demokrácia egyik jelképe, "az elnökök között mindig békés, rendezett hatalomátadás történt".

A beiktatási ünnepségek vasárnap kora délután kezdődnek a washingtoni Lincoln-emlékműnél Obama fellépésével és az azt követő koncertekkel, amelyeken olyan sztárok szerepelnek, mint Bruce Springsteen, a U2, James Taylor, Stevie Wonder és Beyonce. Az eseményen Denzel Washington és Jamie Foxx színész, továbbá Martin Luther King III., az egykori polgárjogi harcos fia felolvasást tart történelmi szövegekből.

mti/para