Az EU üdvözölte az orosz-ukrán megállapodást

2009. január 18. - 13:37 | Külföld
Az Európai Bizottság vasárnap nyilatkozatban üdvözölte a gázvita megoldását célzó szombat éjjeli orosz-ukrán megállapodást. Putyin és Timosenko bejelentése értelmében hétfőn újra megindulhat az Európába irányuló gázszállítás.

Brüsszel azonban emlékeztetett arra, hogy ebben a vitában már többször ébredtek hiú remények, így Európa egyelőre azt várja, hogy ténylegesen meginduljon a gáztranzit.

Az Európai Bizottság és az EU soros cseh elnöksége már jó ideje sürgette a feleket, hogy folytassanak egymással komoly tárgyalásokat, és Brüsszel pénteken világossá tette: a hét végi tárgyalások eredményességétől, a gázszállítások újraindításától függ, hogy az EU szavahihető üzleti partnernek tekinti-e Moszkvát és Kijevet, fenntarthatónak tartja-e Oroszországhoz, illetve Ukrajnához fűződő kapcsolatainak eddigi szintjét.

"Most úgy tűnik, ezek a tárgyalások eredménnyel jártak" - fogalmazott a brüsszeli bizottsági nyilatkozat, hangsúlyozva, hogy a mérce továbbra is az, megindul-e a gázellátás az európai fogyasztóknak.

Az Európai Bizottságnál - az EU legfőbb végrehajtó testületénél - is óvatosabban fogalmazott a nem sokkal később kiadott cseh elnökségi nyilatkozat. Eszerint egyelőre nem világos, mikor indulhat újra az Európába irányuló gázszállítás.

"Attól tartok, hogy az Ukrajnán áthaladó tranzit gyors felújítása esetén is eltart néhány napig, amíg a gáz megérkezik az EU-ba" - jegyezte meg Martin Ríman, a soros EU-elnök Csehország illetékes minisztere, aki Andris Piebalgsszal, az EU energiaügyi biztosával együtt részt vett a moszkvai megbeszélések szombat kora esti szakaszán.

Az együttes megbeszélés azonban nem hozott eredményt, Piebalgs és Ríman akkor csalódottan vacsorázni indult, Putyin és Timosenko azonban hajnalba nyúlóan folytatta a vitát. Végül azzal álltak fel, hogy megoldást találtak az orosz-ukrán vitára.

Moszkva idén 20 százalékot enged a világpiaci árból, úgy adja majd a gázt Kijevnek, és ebben az évben a tranzitdíj változatlan marad. Jövőre aztán teljes mértékben áttérnek a piaci árszintre mindkét vonatkozásban. Az orosz-ukrán megállapodás megkerülhetetlen szükségességnek bizonyult Európa ellátási gondjainak megoldása érdekében: az ukránok egyértelművé tették, hogy nem hajlandóak az országukon keresztül vezető csöveken engedni az orosz gáz Európába áramlását, amíg ők maguk nem kaphatnak e gázból ármegállapodás hiányában.

Günter Verheugen, az Európai Bizottság Németország által delegált, vállalkozás- és iparügyi kérdésekben illetékes alelnöke vasárnap délelőtt a Deutschlandfunk német rádiónak adott nyilatkozatában kertelés nélkül úgy fogalmazott, hogy a gázügyben sem Ukrajna, sem Oroszország nem bizonyult megbízható partnernek. Amíg tehát Brüsszel - hogy diplomáciai nyomatékot adjon saját szavainak - e kiélezett hétvége fejleményeitől tette függővé Kijev és Moszkva megítélését, addig Verheugen szavai arra utalnak, hogy az unió így is, úgy is, most már mindenképpen az eddiginél határozottabban fog törekedni energiabeszerzési forrásainak diverzifikálására.

A németek különösen erős bátorítást kaptak ahhoz, hogy szorgalmazzák az Ukrajnát elkerülő, a Balti-tengeren át Oroszországból Németországba vezető Északi Áramlat gázvezeték mielőbbi megépítését. Ez azonban csak Ukrajnát helyezné háttérbe, és nem csökkentene semmit az oroszoktól való függésen. Ez utóbbi vonatkozásban - vélekednek brüsszeli megfigyelők - logikus módon a Nabucco gázvezeték tervének kell előtérbe kerülnie, amely közép-ázsiai gázt biztosíthatna Európának.

(mti/para)