A válság a felhők(arcolók)ig ér

2009. január 18. - 11:22 | Külföld
A felhőkig, pontosabban a felhőkarcolókig ér a világgazdaság válsága: ha nem  állítja is le a városiasodás feltartóztathatatlan folyamatát, elsöpri annak legláthatóbb jelképeit, a felhőkarcolókat, a toronyházakat - közölte a magasépületekre szakosodott német Emporis társaság.

A szükséges hitelek megszerzésével járó fokozódó nehézségek, a vállalati csődök, a kiszemelt vásárlók visszakozása és más hasonló okok miatt 124 folyamatban lévő toronyház-építkezésen állt le a munka, csaknem minden tizediken az összes - 1431 - közül.

Az Emporis kimutatása szerint az Egyesült Államokban folyamatban lévő 203 projekt közül 21-et állítottak le, az Ázsiában növekedő 840 torony közül minden tizediken szűnt meg a munka, Ausztráliában 36 felhőkarcoló közül 4 építése maradt abba. Európa és Latin-Amerika kevésbé érintett, az előbbi térségben 119 projekt közül 7 állt le (közülük 5 a volt szovjet köztársaságokban), az utóbbiban 77-ből mindössze kettő.

Az Emporis egyik elemzője, Daniel Kirchofer arra is felhívta a figyelmet, hogy az okok tekintetében óvatosságra van szükség, nehéz megmondani, hogy egy-egy építkezés pénzügyi nehézségek vagy technikai problémák miatt szünetel.

Egyes projektek abbamaradása az építész személye miatt kelt feltűnést. Az amerikai kontinens jövőbeni legnagyobb tornyának a 610 méter magasságúra tervezett Chicago Spire ígérkezik, amelyet a spanyol Santiago Calatrava tervezett, de   miután 2007-ben megkezdték a munkát, az már az alapok szintjén leállt.

Moszkvában az Európa legmagasabb épületének (612 méter) címére pályázó Oroszország tornyán, amelyet a brit Norman Foster tervezett, egy évi munka után, 2008 novemberében állt le a munka, gigantikus lyukat hagyva a város közepén.

Számos olyan brit projekt is abbamaradt, amely tulajdonképpen meg sem kezdődött, illetve csak a már bemutatott látványos tervek révén vált világszerte ismertté. Így a Richard Rogers által tervezett, 220 méter magas "sajtreszelő" épület megvalósulását a beruházó JP Morgan visszalépése hiusította meg, a 160 méteres, Rafael Vinoly által megálmodott Talkie Walkie torony is hasonló sorsra jutott, legalábbis egyelőre.

Szerencsésebb a csillagzata a Temze partjára Renzo Piano olasz sztárépítész által tervezett 310 méteres "üvegcserép"-palotának: januárban kezdik építését, miután az utolsó pillanatban egy katari vállalkozó biztosította a pénzügyi fedezetet - idézte az Emporis adatait a párizsi Le Monde.

(mti/para)