Magyar-szlovák gázvezeték?

2009. január 20. - 14:57 | Külföld
Egy valóban működő gázvezetékre van szükség Magyarország és Szlovákia között - mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden Budapesten. Arról is beszélt, hogy tartósnak ígérkezik az ukrán-orosz gázmegállapodás, de még lehetnek problémák.

A jövőben további gáztározókra lesz szükség Magyarországon, valamint össze kell kötni a régió gázhálózatait és meg kell építeni egy észak-déli vezetéket. A kelet- és délkelet-európai térségben lévő államoknak ugyanis szolidárisaknak kell egymással lenniük energiakérdésekben - emelte ki a magyar diplomácia vezetője.

"Gondolkoznunk kell egy Szlovákiát és Magyarországot összekötő, valóban működőképes és megfelelő kapacitású vezeték kiépítéséről" - mondta a külügyminiszter.

A miniszter a gázkrízissel kapcsolatban arról is beszélt: habár volt egy politikai visszajelzés a szlovák oldalról, hogy szívesen fogadják a magyar áram- és gázfelajánlást és a szakmai tárgyalások is elkezdődtek, a szállítások végül nem indultak meg az északi szomszédhoz. Az volt a kérdés, hogy a szlovákok tudják-e egyáltalán fogadni a felajánlott gázt. A magyar fél ugyanis nem tudta, hogy szlovák oldalon lehet-e használni a régóta üzemen kívül lévő vezetéket - tette hozzá.

Magyarország azonban Szerbiának, Bosznia és Hercegovinának, valamint Horvátországnak is szállított gázt - mutatott rá.

A mostani krízis azt mutatta, hogy habár továbbra is Ukrajna marad a fő tranzitország, de alternatív útvonalakra, így az Északi és a Déli Áramlatra és a Nabuccóra is szükség van. Épp ezért a január 27-i Nabucco-csúcs célja összehozni az érintett szereplőket annak érdekében, hogy felgyorsuljon a projekt megvalósítása - mondta Göncz Kinga.

Az orosz gáz kedden hajnalban, közép-európai idő szerint 2 órakor indult meg Európa felé. A gázszállítás azután indult újra, hogy Julija Timosenko ukrán miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz kormányfő jelenlétében hétfőn Moszkvában a Gazprom és a Naftogaz ukrán gázimportőr vállalat vezetői aláírták az ukrajnai orosz gázszállításokat rögzítő szerződést.

MTI/para