Obama előtt, Obama után - új időszámítás?

2009. január 20. - 17:28 | Külföld

Beiktatták hivatalába kedden Washingtonban Barack Obamát, az Egyesült Államok 44. elnökét. Százezrek gyülekeztek a megválasztott elnök beiktatása előtt több mint két órával a belvárosban, egyes hírtévék milliós tömeget emlegettek.

Obama és felesége, valamint Joe Biden megválasztott alelnök és neje reggel - a hagyományoknak megfelelően - zárt körű istentiszteleten vett részt. A Fehér Ház közelében levő Szent János episzkopális templomnál a leendő elnököt éljenzők csoportja fogadta.

Az Obama- és a Biden-párt üdvözlő Luis Leon tiszteletes elmondta, hogy James Madison (1809-1817) óta minden elnök legalább egyszer részt vett istentiszteleten az episzkopális templomban.

Charles Blake Los Angeles-i püspök megáldotta Obamáékat, és azt kérte, hogy a két elnöki mandátumot megerősödve fejezhessék be. (Ezzel megelőlegezte, hogy Obama nyer a 2012-es választáson is.) Egy másik tiszteletes, Joel Hunter a hivatalba lépő elnök teljes nevét használva Barack Hussein Obamának kért áldást.

Az istentisztelet után a leendő elnöki és alelnöki pár a Fehér Házba utazott, ahol George Bush elnökkel és a first ladyvel együtt kávéztak. A kávézás szintén zárt körben, a sajtó jelenléte nélkül zajlott.

Az elnöki rezidenciáról - amelytől az elnöki pár búcsút vesz és Bush a hagyomány szerint rövid, személyes hangú levelet hagy utódának - együtt mennek a Capitoliumhoz, ahol annak nyugati oldalán előbb az alelnököt, majd az elnököt iktatják be hivatalába.

Az elnöki eskü 35 szavas szövegét John G. Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke mondta előre Obamának a Capitolium nyugati oldalán rendezett ünnepségen. Obama az eskütételkor arra a bibliára helyezte kezét, amelyet elődje, a rabszolgaság intézményének Amerikában véget vető 16. elnök, Abraham Lincoln használt 1861-ben, s amelyet elnöki beiktatási ünnepségen azóta sem használtak. A bibliát a hivatalba lépő elnök felesége, Michelle Obama tartotta. Az eskütétel után Obama elkezdte elmondani beiktatási beszédét: Amerika sok és nehéz kihívással néz szembe, amelyeken nem lehet könnyen vagy rövid idő alatt túljutni, de Amerika le fogja küzdeni a nehézségeket.

Kifejtette, hogy Amerika a válság közepén van, háborút folytat az erőszak és a gyűlölet ellen, és a gazdaság helyzete nagyon meggyengült a mohóság és némelyek felelőtlensége miatt. "Közösen vallottunk kudarcot abban, hogy nehéz döntéseket hozzunk és felkészítsük a nemzetet egy új korszakra" - mondta. Köszönetet mondott Bush volt elnöknek a nemzet érdekében tett szolgálatáért.

Obama az eskü szövegét megtoldotta az Isten engem úgy segéljen szavakkal; a feljegyzések szerint már az első elnök, George Washington így tett. Teljes nevén, Barack Hussein Obamaként tette le az esküt; középső nevét választási kampányában ritkán lehetett hallani, többnyire csak ellenségei használták.

Obama beiktatása előtt néhány perccel ugyancsak letette a hivatali esküt Joe Biden alelnök. Az eskü szövegét John Paul Stevens, a legfelsőbb bíróság elnökének helyettese mondta előre. A hagyomány szerint először mindig az alelnök teszi le az esküt, hogy az elnök helyébe léphessen, ha ez utóbbival történne valami.

A beiktatás forgatókönyvének késése miatt Obama tulajdonképpen már azelőtt elnök lett, hogy letette a hivatali esküt. Helyi idő szerint déli 12 órakor még a Biden eskütétele utáni zenei előadást hallgatta, amikor az alkotmány értelmében Amerika elnökévé vált. Az alkotmány 20. kiegészítése szerint az elnökök mandátuma pontosan január 20-án délben fejeződik be, illetve kezdődik.

Biden és Obama eskütétele előtt Rick Warren evangéliumi tiszteletes, a kaliforniai Saddleback Egyház lelkésze mondta el a bevezető imát, majd Aretha Franklin, a 21 Grammy-díjat elnyert énekes, a soul "királynője" énekelt.

Az ünnepségen az amerikai tengerészgyalogos zenekar játszott; az 1798-ban alapított együttes George Washington beiktatása óta minden elnök hivatalba lépésekor fellépett. Obama, miután letette az esküt, elmondta beiktatási beszédét, majd Elizabeth Alexander költő elszavalta az alkalomra írott versét.

A beiktatást követően az új elnök és alelnök kikísérik elődeiket a Capitoliumból a keleti oldalon. Obama ezután ünnepi ebéden vesz részt a Capitolium szobortermében, majd elindul az elnöki beiktatási parádé. Kedd este és éjszaka, egészen szerdán hajnalig Washingtonban összesen 90 beiktatási bált tartanak, ebből 10 hivatalos, Obama és a felesége mindegyiken részt vesz és rövid beszédet mond.

MTI/para