Elhunyt Reuter bárónő, a Reuter's hírügynökségi dinasztia utolsó élő tagja

2009. január 26. - 18:40 | Külföld
Elhunyt Marguerite de Reuter bárónő, egy letűnt korszak európai arisztokratája, utolsó élő tagja annak a családnak, amely megalapította a Reuters nemzetközi hírügynökséget. 96 évesen, vasárnap érte a halál egy franciaországi idősotthonban - közölték barátai.

Marguerite a negyedik Reuter báró, Oliver özvegye volt. Oliver nagyapja, Paul Julius alapította meg a hírügynökséget, amely először csak Németországban, Paul Julius szülőhazájában működött, aacheni székhellyel, távíróvezetékek felhasználásával és postagalambok alkalmazásával, majd 1851-től Londonban is. Paul Julius 1857-ben megkapta a brit állampolgárságot.

A cégalapítónak Németország 1871-ben bárói címet adományozott, amelyet Viktória angol királynő később megerősített, mert a külföldi nemességnek előjogokat akart biztosítani a szigetországban is. A Reuter-család nemesi címe Marguerite bárónő halálával nem öröklődik tovább, minthogy sem neki, sem több mint 40 éve elhunyt férjének nincsenek gyerekei. "Vele kihalt a Reuter név is" - mondta Michael Nelson, a Reuters volt főigazgatója, a bárónő egyik barátja. Egy másik közeli barát, John Fox szerint a svájci születésű Marguerite nagyon büszke volt arra, hogy a Reuter-család tagja lett, és arra is, hogy férje révén, akivel 1937-ben kelt egybe, brit állampolgár.

A Reuters hírügynökség tavaly a Thomson Reuters részvénytársaság részévé vált. A hírügynökség már korábban kiköltözött abból az eredeti székházából, amely a brit sajtó hagyományos központjában, a londoni Fleet Streeten volt. Tom Glocer, a Thomson Reuters elnök-vezérigazgatója kijelentette: "Noha az alapító Reuters-család akkor, amikor a hírügynökség 2005-ben a Fleet Streetről átköltözött a kelet-londoni Canary Wharf üzleti negyedbe, már nem volt jelentős részvényese a társaságnak, a bárónő elismerésre méltó módon részt vett az átköltözés tiszteletére megtartott istentiszteleten".

Marguerite 1912. július 14-én született a svájci Neunkirchenben. Számos nyelven beszélt, szeretett kártyázni, operába, balettelőadásokra járni, és még jóval hetvenéves kora után is síelt. Tavaly azonban már több agyvérzése volt.

"Nagyon melegszívű asszony volt. Nagylelkű, emberbarát, a művészetek és a zene bőkezű támogatója, mecénás. Mindig elegáns volt, kifinomult és szép, angyali mosollyal" - mondta Fox.

Reuter bárónő hamvait a svájci Lausanne-ban, 1968-ban elhunyt férje maradványai mellett helyezik örök nyugalomra.

mti/para