Tőkés és Sólyom a magyarság helyzetét értékelte

2009. január 28. - 12:43 | Külföld
Az Erdélyben élő magyarság helyzetét értékelte Sólyom László köztársasági elnök és Tőkés László, az Európai Parlament képviselője, akit az államfő szerdán a Sándor-palotában fogadott - tájékoztattott a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH).

A KEH közleménye szerint a találkozó célja az volt, hogy Tőkés László a romániai parlamenti választások után értékelje az Erdélyben élő magyarság helyzetét, kilátásait az államfővel folytatott megbeszélésen.

Sólyom László legutóbb 2008. október 24-én, Csíkszeredában találkozott Tőkés László püspökkel. A találkozás után a püspök elmondta: a romániai magyar politikai helyzetről és az európai parlamenti képviseletről, a partiumi egyetem akkreditációjáról, s a határ menti, partiumi regionális ügyekről beszéltek.

Sólyom László akkor sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: a romániai választások kérdésébe egy magyar államfő nem avatkozhat be, csak egy tanácsot adhat: a romániai magyarság minél nagyobb számban menjen el szavazni.

Tőkés László a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke, akit a romániai forradalom után az 1989-ben megalakult RMDSZ tiszteletbeli elnökének választottak. Ezt a tisztséget 2003-ban, az RMDSZ szatmárnémeti kongresszusán eltörölték a szövetségben: ezt követően Tőkés László megszervezte az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT), később a Kárpát-Medencei Magyar Autonómia Tanács munkájába is bekapcsolódott.

2007-ben, a romániai EP-választások során jutott mandátumhoz az Európai Parlamentben, majd az Európai Zöldekkel együttműködő Európai Szabad Szövetség (EFA) nevű csoportba lépett be, és az Európai Zöldek-Európai Szabad Szövetség elnevezésű európai parlamenti frakció tagja lett.

MTI/para