Az SZDSZ gratulált Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszternek

2009. február 1. - 13:44 | Külföld
Fodor Gábor, Eörsi Mátyás és Szent-Iványi István az SZDSZ nevében nyílt levélben gratulált Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszternek kinevezése alkalmából.

A liberális politikusok az MTI-nek is eljuttatott levelükben kifejtik, hogy osztják Miroslav Lajčák magyar-szlovák kapcsolatokról kifejtett álláspontját: "ne azt hangsúlyozzuk, ami elválaszt, mert lényegesen több dolog van, ami közös bennünk". Hozzáteszik, hogy Szlovákia külügyminisztereként Lajcák sokat tehet azért, hogy a magyar-szlovák kapcsolatokat a kölcsönös bizalom és ne a gyanakvás jellemezze.

"Meggyőződésünk, hogy magyarok és szlovákok túlnyomó többsége a békés szomszédság és a kapcsolatok normalizálásának híve. A demokratikus magyar politikai pártok felelőssége, hogy világosan elhatárolódjanak a Magyarország szomszédjait sértő, félelmet keltő marginális szélsőséges erőktől" - fogalmaznak a politikusok, megjegyezve azt is: "Szlovákia felelőssége, hogy a szlovákiai magyar kisebbség otthon érezhesse magát saját hazájában".

"Nem engedhetjük, hogy jószomszédi viszonyunk a határ mindkét oldalán megtalálható radikálisok túsza legyen, és a szélsőséges álláspont kormányzati intézkedésekben, vagy kommunikációban megjelenjen" - áll a levélben.

A politikusok hangsúlyozzák: a térséget különösen sújtó gázválság is rávilágított a közép-európai államok egymásrautaltságára. Nyugat-Európa nemzetei a második világháború után képesek voltak félretenni kölcsönös sérelmeiket, és az integráció útját választották, ami az elmúlt fél évszázadban Európa biztonságának és jólétének alapja volt - fejtik ki. Az Európai Unió és a NATO tagjaként Magyarország és Szlovákia partnerségének nincsen alternatívája - hangsúlyozzák, és az új külügyminiszter közreműködését kérik abban, hogy az országok közötti párbeszéd hangnemét ismét a kölcsönös tisztelet, a konszenzuskeresés és a konstruktivitás határozza meg.

"Mi, magyar liberálisok, a jövőben is készek vagyunk együtt dolgozni Önnel és mindazokkal, akik e célokat követik" - áll a nyílt levélben.

(mti)