Magyarország felülvizsgálná a KMKF-határozatot?

2009. február 17. - 15:41 | Külföld
Érdemes lenne felülvizsgálni az Országgyűlés határozatát a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) ügyében - mondta Göncz Kinga külügyminiszter kedden Budapesten az MTI kérdésére, miután tárgyalt szlovák partnerével.

Hamarosan egyéves lesz ez a parlamenti határozat, ebből az alkalomból meg kellene nézni, hogy milyen mértékben szolgálja azt a célt, amelynek érdekében megszületett. "Amikor a felülvizsgálatára sor kerül ennek a parlamenti határozatnak, akkor érdemes megnézni, hogy hol szorul kiegészítésre, és hol szorul esetleg módosításra esetleg azokon a pontokon, ahol szlovák kifogás volt" - hangsúlyozta Göncz Kinga a tárgyalások utáni sajtóértekezleten. Hozzátette: a határozat visszavonásáról nincs szó.

A külügyminiszter szerint a határozat egy-egy mondata sért érzékenységeket Szlovákiában, miközben más szomszédos ország nem kifogásolta a döntést. A KMKF-ről szóló parlamenti határozat célja, hogy szolgálja a két ország kapcsolatait, és nem az, hogy nehezítse - tette hozzá. Az MTI azon kérdésére, hogy vajon a szlovák félnek is gesztusokat kellene-e tennie, ha az Országgyűlés felülvizsgálja a KMKF-ről szóló döntést, Göncz Kinga azt mondta: "a nagylelkűség nem mindig azonnali viszonzást vár, megtehetjük azt, hogy mi vagyunk érzékenyebbek".

A magyar diplomácia vezetője azonban rámutatott: a határozat felülvizsgálata nem külügyminisztériumi, hanem parlamenti hatáskör. Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter ezzel kapcsolatban azt mondta: Szlovákiának továbbra is problémái vannak a KMKF országgyűlési intézményesítése miatt.

Az Országgyűlés március 3-án fogadta el a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumáról szóló határozatot; a dokumentum alapján a KMKF-et a parlament saját állandó intézményének tekinti. Erre reagálva a szlovák parlament november 4-én hozta meg azt a határozatot, amely szerint a szlovák törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, ez esetben az Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, a KMKF munkájában.

mti/para