Piros gombon az orosz kéz - ismét leállhat a gázszállítás Ukrajnának?

2009. február 26. - 09:14 | Külföld
A Gazprom már március 8-án újra beszüntetheti a földgázexportot Ukrajna számára, mivel az ukrán importőrnek, a Naftogaznak március 7-én kellene mintegy 400 millió dollárt fizetnie a februári szállításokért, de jelezte, hogy ezzel problémák lesznek, írta a Kommerszant című orosz lap csütörtökön.

A közlés a megfigyelők körében aggodalmat keltett, mert január elején, hasonló helyzetben végül az Európába irányuló tranzitszállítás is leállt, ez számos európai országban súlyos helyzetet idézett elő, és károkat okozott Moszkva és Kijev tekintélyének és jóhírének.

A lap a Gazprom keddi igazgatótanácsi ülésén elhangzottakat meg nem nevezett forrásra hivatkozva idézte. Eszerint Andrej Kruglov, a konszern gazdasági-pénzügyi osztályának vezetője kijelentette, hogy ha a Naftogaz 7-éig nem fizet, 8-án el kell zárni a csapot.

Egy magas beosztású másik forrás azt mondta: "A Gazprom teljesíti a fogyasztókkal szembeni kötelezettségeit, és megfelelő mennyiségben szállít gázt, de a Naftogaznak kevesebbet ad majd, mert az ukrán vállalat nem fogja ingyen kapni a gázt". 

Az orosz-ukrán gázháborúként emlegetett januári viszályt lezáró szerződés tartalmazza azt a lehetőséget, hogy a Gazprom leállítsa a szállítást. A szerződés úgy fogalmaz, hogy késedelmes fizetés esetén át kell térni az előre fizetésre.

MTI/para