Huszonöt évet kapott kapott a ruandai népirtásban részt vett lelkész

2009. február 27. - 15:40 | Külföld
Huszonöt év börtönre ítélt egy volt tábori lelkészt pénteken a ruandai népirtást vizsgáló ENSZ-törvényszék (ICTR) nemi erőszak és tuszi menekültek lemészárlása miatt.

A bíróság két pap ellen emelt vádat a tizenöt évvel ezelőtti vérengzésben játszott szerepük miatt. Az afrikai országban 1994-ben ruandai katonák és hutu fegyveres csoportok száz nap alatt 800 ezer embert gyilkoltak meg a nemzeti kisebbséghez tartozó tuszik és a mérsékelt politikai nézeteket valló hutuk közül. Az egyik lelkész a most elítélt Emmanuel Rukundo, a ruandai fegyveres erők volt századosa, akit 2001-ben fogtak el Genfben.

A törvényszék "bűnösnek találta Rukundót népirtásban, gyilkosságban és emberiesség elleni bűntettben" - olvasható az ICTR közleményében. Az öldöklés időszakában általában katonák és fegyveresek társaságában közlekedő lelkész listát vezetett a helyi tuszikról, akiknek mozgását szemmel tartotta. A bíróság szerint köze volt az egyik papneveldébe menekült tuszi falusiak elhurcolásához és meggyilkolásához, és bűnösnek mondta ki az ötvenéves férfit egy fiatal tuszi nő megerőszakolásában is.

"A vádlott erkölcsi tekintélyével és befolyásával visszaélve tuszi menekültek elhurcolására és meggyilkolására buzdított" - szögezte le a törvényszék. Rukundo büntetésébe beszámítják azt az időt, amelyet mostanáig rács mögött töltött.

Az arushai székhelyű ICTR eddig 37 perben hirdetett ítéletet 1997 óta, ebből hat ügy végződött felmentéssel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa tavaly nyáron egy évvel meghosszabbította a törvényszék mandátumát, így a bíráknak 2009. december 31-ig kell lezárniuk első fokon az összes ügyet, 2010. december 31-ig pedig valamennyi fellebbviteli eljárást be kell fejezniük.

MTI/para