Fiktív szervezetekről beszélt Zuschlag

2009. március 5. - 10:27 | Külföld
Ismert volt az Ifjú Szocialisták Mozgalmának (ISZM) vezetésén belül, hogy finanszírozási problémák vannak  - mondta ügyészi kérdésre Zuschlag János az ellene és tizenöt társával szemben folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon csütörtökön.

Zuschlag János meghallgatásának hetedik napján közölte: az ISZM elnökségében ugyanakkor az már nem került szóba, hogy a programok finanszírozására létrehozott civil szervezetek valós tagsággal rendelkeznek vagy fiktívek. Annak, hogy valós tagság nélküli egyesületeket hoztak létre, csupán praktikus okai voltak, így az ISZM-iroda dolgozói is el tudták végezni a szükséges adminisztrációt - tette hozzá.

A vádlott azt határozottan cáfolta, hogy a pályázatokkal kapcsolatos munkáért bárkinek fizetett volna. Az iroda munkatársai zsebből-zsebbe kaptak pénzt, amelynek fedezete - mint mondta - „magánszponzoroktól” folyt be.

Zuschlag János elmondta, az elnökségnek azt a döntését, hogy egyesületeket kell létrehozni, s ezekkel kell folytatni a programok finanszírozását szolgáló pályázati tevékenységet, ő közvetítette a mindenkori irodavezetőnek.

Fodor Endre tanácsvezető bíró elmondta, mivel Zuschlag János részletes, részben büntetőjogi felelősségének beismerésére is kiterjedő vallomást tett, így a büntetőeljárási törvénynek megfelelően lehetőség van arra, hogy bizonyos a tanúk írásban tegyenek vallomást, így több tárgyalási napot meg lehet spórolni, s ezzel fel lehet némileg gyorsítani az eljárást.

A 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban lévő Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolják.

MTI/para