Dávid Ibolyáék emelt fővel lesznek függetlenek

2009. március 11. - 08:35 | Külföld
A Magyar Demokrata Fórum (MDF) frakciója emelt fővel vállalja azt, hogy a függetlenek táborába kerül - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

"Azt, hogy egy átmeneti időre függetlenné kell válni, nem tartom egy szörnyű dolognak" - mondta a pártelnök.
(Csáky András hétfőn jelentette be, hogy kilép az MDF frakcióból, ezért a házszabály értelmében a tízről kilenc főre csökkent frakció megszűnik.)

Dávid Ibolya hangsúlyozta: ugyan a politizálásnak fontos színtere az, hogy az ember napirend előtt felszólalhasson a parlamentben, de a párt a törvényekről el tudja majd mondani a sajtóban is a véleményét.     

Az MDF elnöke elmondta, bízik abban, hogy ha a júniusi választáson a Magyar Demokrata Fórum tíz százalék körüli eredményt elérve két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, ezt követően "nyáron vagy őszre" erős frakciójuk lehet a parlamentben.

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) 1994-ben határozatot hozott a listán öt százalékot elért pártokra vonatkozóan. Ennek az is része, hogy nemcsak a frakcióalakításhoz, hanem a frakció működtetéséhez is van alkotmányos jogosultságuk azoknak a pártoknak, amelyek az öt százalékot elérték - fűzte hozzá. "Számomra ez azt is jelenti, hogy akár kilenc fővel, nyolc fővel is működhet egy olyan képviselőcsoport, amely a választásokon (...) a listán ezt elérte" - jelentette ki az MDF elnöke.

Álláspontja szerint az a házszabályban szereplő tíz (illetve korábban 15 fős) képviselőcsoport-alakítási keret "mindig a vegyes rendszerű frakciókra vonatkozott". Jelezte azt is, hogy az Ab előtt van az MDF-nek egy ezzel kapcsolatos korábbi beadványa.

MTI/para