A magyar elnökség idején lehet teljes jogú EU-tag Horvátország

2009. március 13. - 16:48 | Külföld
Göncz Kinga a horvát külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy Horvátországnak folytatnia kell csatlakozási tárgyalásait, és akkor 2011 első felében az EU teljes jogú tagjává válhat.

A Gordan Jandrokoviccsal folytatott négyszemközti, majd plenáris tárgyalásokról szólva Göncz Kinga elmondta: a horvát csatlakozási folyamat érdekében a Szlovénia és Horvátország közötti határvitát le kell választani a tárgyalásokról. Kifejezte reményét, hogy ez "a nemzetközi jognak megfelelően" hamarosan meg is történik, de addig is fontos, hogy ugyanilyen tempóban folytassák a felkészülést és a jogharmonizációt.

A NATO-csatlakozás előkészületei kapcsán kifejtette: meggyőződése, hogy április elején a következő NATO-csúcson már teljes jogú tagként vesz részt Horvátország is.

Göncz Kinga a kisebbségi kérdésekről szólva beszélt arról, hogy mindkét állam elkötelezett a jogok biztosítása terén, a két országot összeköti a magyarországi horvátok és a horvátországi magyarok közössége és jól működik a kisebbségi vegyes bizottság. "A kisebbségek hidat is képeznek a két ország között" - mondta.

Gordan Jandrokovic horvát külügy- és európai integrációs miniszter a közeli NATO-csatlakozás kapcsán köszönetét fejezte ki, hogy Magyarország volt az első, amelyek ratifikálta a csatlakozási szerződést, és a tárgyalások folyamán kiváló segítséget nyújtott mentorként a zágrábi magyar nagykövetség.

A horvát külügyi tárca vezetője bejelentette: a két ország kormánya március 26-án tartja a harmadik együttes ülését. Ezt eredetileg a múlt év szeptemberére Pécsre tervezték, az MTI információja szerint az új helyszín valószínűleg Budapest lesz. Az együttes kormányülés előkészítéseként Jandrokovic arról beszélt, hogy az energetika területén nagyon jók a kétoldalú kapcsolatok, így a gáz-, az olaj-, és az elektromosenergia-szállítás terén.

Az MTI kérdésére, hogy miként folytathatók a horvát-szlovén tengeri határvita miatt leblokkolt uniós tárgyalások, Gordan Jandrokovic kifejtette: a patthelyzetet csak úgy lehet feloldani, ha a határvita kérdését különválasztják és ebben a szlovéneket kivéve minden fél egyetért. A vitában pedig nemzetközi bírói testületnek kellene döntést hoznia, reményeik szerint a hágai Nemzetközi Bíróság lehetne erre alkalmas.

Göncz Kinga zágrábi tárgyalásai során találkozott Stjepan Mesic köztársasági elnökkel, Ivo Sanader miniszterelnökkel, illetve Luka Bebiccsel, a horvát parlament, a sabor elnökével. A zárt ajtók mögött zajlott megbeszélésekről diplomáciai forrásokból az MTI úgy értesült, a két állam közötti kiváló kapcsolat okán jó hangulatú tárgyalások zajlottak, főként Horvátország európai uniós  és NATO csatlakozásának folyamatáról.

A magyar külügyminiszter a nap folyamán találkozik Zoran Milanoviccsal, a Szociáldemokrata Párt elnökével, valamint az EU-csatlakozási folyamatot felügyelő parlamenti bizottság elnökével, Vesna Pusiccsal.

Göncz Kinga és a kíséretében utazó Martinusz Zoltán brüsszeli NATO-nagykövet beszédet mond az észak-atlanti szerződés 60. és az első keleti bővítés 10. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi konferencián.

A külügyminiszter kora este részt vesz a zágrábi Ady Endre Magyar Kultúrkör és a magyar nagykövetség március 15-i ünnepségén, ahol kitüntetéseket is átad.

MTI/para