Amstetteni rém: Hoppon maradhatnak a sajtósok a Fritzl-pernél

2009. március 15. - 13:26 | Külföld
A hisztérikusságig fokozott média- és sajtóérdeklődés övezi az "amstetteni rémként" emlegetett  Josef Fritzl hétfőn kezdődő, ötnaposra tervezett bírósági tárgyalását az alsó-ausztriai tartományi székvárosban, St. Pöltenben.

A világszerte nagy port felvert eset tavaly áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy a végzettségét tekintve mérnök Fritzl házuk pincéjében 24 éven át fogságban tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, a ma 43 éves Elisabethet, aki összesen 8642 nappalt és éjszakát töltött az apja által épített ablaktalan tömlöcben. A férfinak hét gyermeke született tőle, az egyik azonban háromnapos korában meghalt.

A tartományi ügyészség november közepén ismertette 27 oldalas vádiratát, amelynek pontjai között emberölés, nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos kényszer alkalmazása, személyes szabadság korlátozása és rabszolgasorsban tartás szerepel. A hetvenhárom éves mérnök büntetése akár életfogytig tartó börtön is lehet.

Több tucat hazai és külföldi média- és sajtószerv küldte embereit a helyszínre, hogy nyomon kövessék az eseményeket, és beszámoljanak az "évszázad" bűncselekményéről. A világ szinte minden részéből érkező tudósítók már hetekkel korábban lefoglalták az összes szálláshelyet nemcsak St. Pöltenben, hanem a város környékén is. Ám könnyen meglehet, hogy a több mint kétszáz tollforgató és riporter hoppon - pontosabban munka nélkül marad. A tárgyalás javarésze ugyanis zárt ajtók mögött zajlik, az előzetes tervek szerint csupán a vádbeszéd elhangzásakor és az ítélet kihirdetésekor lehetnek jelen a sajtó képviselői. Akkor is csak korlátozott számban engedik be őket a tárgyalóterembe; akik bejutnak, azok később kötelesek megosztani információikat kollégáikkal. Minden egyéb másról, ami a tárgyaláson a zárt ajtók mögött elhangzik vagy történik, csak azt lehet nyilvánosságra hozni, amiről a hivatalos tájékoztatókon beszámolnak, legyen az bármilyen semmitmondó. Az az újságíró, aki megsérti a közlési tilalmat, az osztrák törvények értelmében akár félévi börtönbüntetéssel is sújtható.

A mérnök gyermekei - Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak sem tanúskodni, sem megjelenni a tárgyaláson. A per során DVD-felvételről szembesítik majd a vádlottat a lánya által elmondottakkal. Osztrák sajtóértesülések szerint a család tagjai új személyazonosságot vettek föl, új névvel új életet kívánnak kezdeni. A tárgyalás ideje alatt fokozott éberséggel óvják őket a lesipuskás fotósoktól és újságíróktól, akik - egyéb "elfoglaltság" híján - nyilván elsősorban az áldozatokat szeretnék majd lencse-, illetve mikrofonvégre kapni. Úgy tudni, hogy több tízezer eurót is kínálnak valamelyik családtagról vagy a rács mögött raboskodó "rémről" készült fotóért a bulvársajtó éltető elemeként szolgáló "szabadpiacon".

Rácz Péter, MTI