Cheney szerint kevésbé biztonságos Obamával az USA

2009. március 15. - 17:50 | Külföld
Az Egyesült Államok kevésbé van biztonságban a Bush-kormány terrorellenes politikáját megmásító Barack Obama elnöksége alatt - jelentette ki a CNN hírtelevíziónak vasárnap Dick Cheney volt alelnök, aki első ízben adott tévés interjút azóta, hogy két hónapja távozott hivatalából.

George Bush elnök egykori nagy hatalmú alelnöke szerint Obama politikája csökkenti az amerikaiak biztonságát. Mint kifejtette, a Bush-adminisztráció programjai - köztük a terrorgyanús személyek elfogására és az esetleges jövőbeni támadásokkal kapcsolatos hírszerzésre vonatkozó programok - lényegi elemei voltak az amerikai biztonságnak.

Az egykori alelnök szerint a guantánamói börtöntábor bezárását elrendelő, továbbá bizonyos kihallgatási technikákat betiltó Obama lépései fokozzák az Egyesült Államok elleni támadások kockázatát.

Cheney kiállt a republikánus kormányzat által indított iraki háború mellett. Mint mondta, helyes döntést hoztak az invázióról, és az azóta eltelt hat évben lényegében minden kitűzött célt megvalósult. Utalt arra, hogy Irakban csökkent az erőszak, elfogadták az alkotmányt és választásokat tartanak. Véleménye szerint Washingtonnak sikerült egy demokratikus kormányt teremtenie a közel-keleti térség szívében.

A volt alelnök a CNN-interjúban arról is beszélt, hogy a jelenlegi súlyos gazdasági válságért nem okolható a Bush-kormány. Elismerte, hogy Obama nehéz örökséget vett át, de azt mondta, "ez egy globális pénzügyi válság". "Érdekes érvnek" nevezte azt a gondolatot, hogy az előző adminisztráció a felelős a bajokért. Az emberek szerinte nem ezzel törődnek, hanem a megoldást várják.

Szerinte Obama a recesszióval igyekszik igazolni azt a folyamatot, amely valószínűleg az államhatalom legnagyobb mértékű kiterjesztése az amerikai történelemben. Szerinte a szövetségi ellenőrzés növelése, a magánszektor nagyobb állami felügyelete nem oldja meg a problémákat.

Cheney - aki feleségével új, észak-virginiai házába költözött - keveset nyilatkozott távozása óta, de akkor agresszíven védte Bush politikáját.

MTI/para