Kiemelt projektek támogatásáról döntött a Szórványtanács

2009. március 17. - 08:49 | Külföld

Több kiemelt projekt támogatásáról döntött a Szórványtanács hétfői ülésén, amelyen a testület az idei programjáról is határozott.

Az ülésen, amelyen részt vett Gémesi Ferenc kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkár, megtárgyalták a régiók képviselői által előzetesen benyújtott szakmai javaslatok megvalósításának lehetőségeit - olvasható a testület közleményében.

Döntöttek több kiemelt projekt támogatásáról, köztük a szamosújvári és válaszúti szórványkollégiumok működtetéséről, a felőri régiós magyar oktatási központ munkálatainak befejezéséről, a csángó oktatási programok továbbfejlesztéséről, illetve a técsői Magyar Református Líceum bővítéséről. A további támogatandó programokat és intézményeket a tanács régiónként rangsorolta.

Mint írják, a Szórványtanács kezdeményezte, hogy a 2009-ben kezdődő "Szórvány-év" szimbolikus programjaként a ceausescui falurombolás mementójának számító Bözödújfalun emlékhelyet alakítsanak ki, megvalósításához a helyi szereplők, civil szervezetek közreműködését kérik.

A kommünikében emlékeztettek arra: a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) mellett működő Szórványtanács 2008. október 13-án tartotta alakuló ülését. Létrehozásának célja az volt, hogy konzultatív, javaslattevő testületként a szórványosodási folyamatok lassításáért javaslatokat dolgozzon ki és a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználásáért a témában fellelhető kutatási anyagok, valamint szakértői vélemények ismeretében stratégiát alakítson ki.

MTI

Címkék: Szórványtanács