Minden 10. cseh cég csökkenti alkalmazottai számát

2009. március 17. - 10:35 | Külföld

Minden tízedik csehországi cég a közeljövőben csökkenti alkalmazottai számát, elbocsátásokkal számol - derült ki abból a felmérésből, amelyet februárban készített a cseh gazdasági kamara.

A munkanélküliek száma februárban meghaladta a 400 ezret, ami 2007 áprilisa óta a legmagasabb szám. A munkanélküliségi ráta 7,4 százalékra emelkedett. Elemzők előrejelzései szerint az év végére meghaladja a 8 százalékot is. Ugyanakkor rohamosan csökken a szabad munkahelyek száma. Míg nem egészen egy éve mintegy 150 ezer szabad munkahely volt a piacon, ma már alig 60 ezer - állítja a gazdasági kamara.

"A munkanélküliség mostani gyors növekedése a rendszerváltás utáni Csehországban elképesztő" - nyilatkozta az E15 című gazdasági napilapban Petr Dufek, a CSOB bank elemzője. Az utóbbi nagyjából egy hónap alatt mintegy 30 ezer munkahely szűnt meg az országban.

Ezzel ellentétben a tavalyi évben 25 381 koronára emelkedett a bruttó havi bér. Ez 8,3 százalékkal magasabb összeg, mint 2007-ben. A reálbér azonban csak 3,4 százalékos emelkedést mutat. Gazdasági szakértők szerint azonban ez a szám is félrevezető, megtévesztő. A bérek valószínűleg azért magasabbak, mert az év vége felé már sok ezer munkahely megszűnt, s az elbocsátottak nagy része végkielégítést kapott, ami megemelte a bérek átlagát.

Prognózisok szerint az idei év sokkal rosszabb lesz, s a nominális bér csak egy százalékkal fog emelkedni. Ez a gyakorlatban ezt jelentheti, hogy az idén a reálbér csökkenésével kell számolniuk a csehországi alkalmazottaknak.

"Ha a reálbért az életszínvonal mutatójaként értelmezzük, akkor már most elmondható, hogy 1998 óta az idén első ízben Csehországban életszínvonal csökkenés fog bekövetkezni" - véli David Marek, a Patria Finance közgazdásza.

MTI