Gyurcsány és Topolánek a hibáik miatt buktak

2009. március 26. - 13:32 | Külföld
Téved a nyugati média, amikor Mirek Topolánek - és részben Gyurcsány Ferenc - kormányának távozását elsősorban a nemzetközi gazdasági válsággal magyarázza. Topolánek esetében teljesen melléfogtak, s ez Gyurcsány esetében is csak részben igaz - írja a Sme című szlovákiai véleményformáló napilap csütörtökön.

Az újság szerint a nemzetközi gazdasági válság csak ürügyet szolgáltatott a kormányfők távozására. Topoláneket a bizalom megvonásának kérdése mandátuma elejétől kezdve kísérte, mint ahogy Gyurcsányt is a lemondását követelő tüntetések. Bár mindkét kormányfő annyi hibát vétett és annyi botrányt okozott, hogy a fejlett demokráciákban ez bőven elegendő lett volna távozásukra, a valóságban azonban paradox módon abba a "pozitívumba" buktak bele, amit megpróbáltak megvalósítani: megreformálni a közkiadásokat, a szociális és az egészségügyi rendszert, hatékonyabbá tenni a közügyek kezelését és országuk gazdaságát.

"Egyszerűen megpróbálták országuk polgárainak megmagyarázni, hogy a szocializmus számos vívmányáról, amelyeket megszoktak, le kell mondaniuk, mert egyszerűen nincs olyan állami költségvetés, amely ezeket a mai formájukban pénzelni tudná" - mutat rá a jegyzet szerzője.

"Mindkét országban közös az is, hogy erős populista ellenzékkel rendelkezik (Csehországban ezt baloldalnak, Magyarországon jobboldalnak hívják, de ez csak lényegtelen formalitás), amely kihasználta, hogy az emberek nem akarnak lemondani azokról az illúziókról, hogy lehetséges szocialista módon dolgozni és kapitalista módon élni. Ellenkezőleg: ezt az illúziót táplálják, minek köszönhetően most a hatalom átvételére, s talán olyan változások foganatosítására készülnek, amely hatalmukat bebetonozná, még a demokratikus szabadságjogok korlátozása árán is. Miután Szlovákiában már ilyen kormányunk van, valószínűleg az egész régiónak van minek örülnie" - zárja jegyzetét a lap.

mti/para