Fidesz: Illegitim kormány alakul, ha nem lesznek új választások

2009. március 31. - 19:19 | Külföld
A Fidesz szerint ha országgyűlési választások nélkül alakul meg egy új kormány, akkor az - a választói felhatalmazás hiánya miatt - illegitim kormánynak tekinthető.

Az ellenzéki párt szóvivője kedden elmondta: "illegitim az a kormány, amely nem választói felhatalmazáson alapul". Választói felhatalmazással kell létrehozni kormányt, mert csak választói felhatalmazással lehet erős kormányt létrehozni - fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: "a választói felhatalmazás nélkül létrejövő kormány illegitim, átmeneti, gyenge kormány lesz".

Navracsics Tibor egy új szocialista kormány megalakulásával kapcsolatban hétfőn a közszolgálati televízió Az Este című műsorában azt mondta: Bajnai Gordonnal szemben elvi kifogása van a Fidesznek, s ez a kifogás mindenkivel szemben fennállna, aki elfoglalja a miniszterelnöki széket. Ennek oka - magyarázta Navracsics Tibor -, hogy egy előre hozott választáson a választópolgárok szavazata adna legitimitást az új kormánynak.

Ugyancsak hétfőn Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke, országgyűlési képviselő az Országgyűlésben napirend előtt azt mondta: a kormányfőjelölés módja jogilag ugyan nem, de politikailag és morálisan illegitim.   Szijjártó Péter a múlt héten beszélt arról, hogy szánalmas színjáték az, amit az MSZP és az SZDSZ csinál az új kormányfő megválasztása körül.

Akkor azt mondta: amit az MSZP és az SZDSZ csinál, annak nyomán maximum "egy politikai mutyik, háttéralkuk, paktumok keretében létrejövő illegitim, gyenge, átmeneti és Magyarországnak káros kormány" alakulhat. Szijjártó Péter azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz szerint Magyarországnak erős kormányra van szüksége, ez pedig csak választásokon születhet.  

A Fidesz szóvivője szintén a múlt héten, azt követően, hogy Orbán Viktor pártelnök találkozott Surányi Györggyel, a szocialisták egyik korábbi miniszterelnök-jelöltjével, már kifejtette: a Fidesz elvi és általános álláspontja, hogy új kormány, új programmal csak új választások nyomán születhet. Hozzátette: a magyar embereknek nem lenne lehetőségük Surányi Györgyről és programjáról szavazni, így csak egy illegitim, ingatag, átmeneti kormány tudna létrejönni.

MTI/para