NATO-csúcs: 25 ezer zsaru várja a tüntetőket

2009. április 2. - 15:44 | Külföld
Valóságos ostromállapotot élhetnek át pénteken és szombaton Strasbourg francia, valamint Kehl és Baden-Baden német városok a NATO-csúcs miatt: 25 ezer rendőr áll fegyverben várhatóan több tízezer tüntetővel szemben.

A kétnapos csúcson, amely egyúttal a NATO 60. születésnapja is, 28 állam- és kormányfő vesz részt, köztük Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke.

A tüntetők között ott lesz a NATO-ellenes erők teljes köre: anarchisták, pacifisták, autonómok és antikapitalisták. Közös  bevallott céljuk, hogy megakadályozzák a csúcs zökkenőmentes lebonyolítását.

A két ország hatóságai szerint Németországban 25 ezer tüntetőt, köztük 3000 potenciális rendbontót várnak, míg Franciaországban 60 ezer tüntetővel, és legalább 2000 olyan személlyel számolnak, akik erőszakos cselekményekre képesek. Ezek féken tartására közel 10 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak, amelyekhez elit alakulatok is csatlakoznak. Francia területre vezényeltek 200 német rendőrt és hat vízágyúval felszerelt német rendőrautót.

Németországban közel 14600 rendőrt vezényelnek Baden-Badenbe és Kehlbe, továbbá, rendkívüli lépésként, 600 katonát is. A belbiztonság szavatolása ugyanis elvileg nem a Bundeswehr hatásköre.

Mint Michéle Alliot-Marie francia belügyminiszter hétfőn Strasbourgban megállapította, ez a legnagyobb francia biztonsági hadművelet a 2003-as eviani G8 csúcs óta.

A Baden-Baden és Strasbourg közötti légteret egy olyan "gömb" védi, amelybe tilos behatolnia minden előre be nem jelentett légi járműnek. Tilos a közlekedés a körzet autópályáin is.

Franciaország a március 20 és április 5 közötti időszakra visszaállította az ellenőrzést összes határán, és kedd óta 15 potenciális rendbontót utasítottak ki.

A csúcsnak három helyszínre való elosztása különösen bonyolulttá tette a biztonsági feladatokat. Baden-Baden 70 kilométerre van Strasbourgtól, míg Kehl vele szemben, a határ túloldalán fekszik.

mti/para