Temetik az olaszországi földrengés áldozatait, Berlusconi újjáépítést hirdet

2009. április 10. - 17:41 | Külföld

Megkezdődött a földrengés áldozatainak közös gyászszertartása és temetése pénteken déltájban az olaszországi L'Aquilában; a pápa bátorságra és a remény megőrzésére szólította fel a gyászolókat üzenetében.

Megkezdődött a földrengés áldozatainak közös gyászszertartása és temetése pénteken déltájban az olaszországi L'Aquilában; a pápa bátorságra és a remény megőrzésére szólította fel a gyászolókat üzenetében.

Péntekre nemzeti gyásznapot hirdettek Olaszországban. Az állami temetésen mintegy tízezren gyűltek össze a virágokkal borított 205 koporsó körül a közép-itáliai város rendőriskolájának gyakorlóterén. Ez az egyetlen hely a romba dőlt városban, ahol a koporsókat el tudták helyezni, és a nagyszámú résztvevő is elfért. Több felnőtt koporsójának tetejére a velük elhunyt gyermek koporsóját is feltették. Jelen van Giorgio Napolitano államfő, Silvio Berlusconi miniszterelnök és a parlament mindkét házának elnöke.

Elsőként XVI. Benedek üzenetét olvasta föl a titkára. A pápa hangsúlyozta, hogy lélekben a gyászolókkal van, osztozik fájdalmukban, de bátorságra kéri őket, és arra, hogy ne adják fel a reményt. Az egyházfő gyors gyógyulást kívánt a sérülteknek.
A nagypénteken kivételesen engedélyezett engesztelő koncelebrációs gyászmisét - a nagypénteki liturgia csak a Krisztus szenvedésére emlékező szertartást írja elő - Tarcisio Bertone bíboros, vatikáni államtitkár (kormányfő) vezeti. Az összesen 289 halálos áldozat közül többet egyénileg temetnek el.

Az egyik résztvevő szerint nem csak gyász, hanem düh is érződik. Pietro Faro a barátja és annak fia tiszteletére ment el a temetésre. A házuk egyszerűen szétporladt. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie - jelentette ki.

Románok fosztogatnak

Fosztogatókat fogtak el Olaszország földrengés sújtotta vidékén - jelentették be péntek délután Rómában. A hatóságok példátlanul gyors intézkedést akarnak. 

Silvio Berlusconi kormányfő személyesen jelentette be délután, hogy tetten értek és letartóztattak négy román állampolgárságú fosztogatót. Az országosan sugárzott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök közölte: a hatóságok még péntek este meg akarják tartani a tárgyalást az ügyükben, méghozzá L'Aquila barakkjaiban.

Berlusconi újjáépíti a romba dőlt várost

A földrengésben összedőlt valamennyi épület teljes helyreállítására tett ígéretet pénteken az olasz kormányfő, bejelentve: országa 500 millió eurót kap a katasztrófák elhárítására elkülönített európai uniós pénzügyi alapokból.

"Garantálom, hogy előteremtjük az újjáépítéshez szükséges pénzt" - mondta Silvio Berlusconi. A kormányfő szerint a helyreállítás költségei eurómilliárdokra rúgnak majd, de a végösszegről még közelítő becslést adni is korai lenne. "Legalább két hónapig fog tartani a károk felmérése" - állította a kormányfő L,Aquilában, a földrengés áldozatainak közös gyászszertartása előtt. Berlusconi hangsúlyozta: biztosítani fogják az átláthatóságot az újjáépítésre szánt összegek felhasználásában.

A római kormány a hét eleji pusztító földrengés óta 100 millió eurót különített el a természeti csapás okozta helyzet kezelésére. Egy másik, 150 millió eurós alapból a tervek szerint újakat emelnének a romba dőlt iskolák helyén; 200 millió euróból pedig 6000 új otthont építenének a katasztrófa sújtotta Abruzzo régióban. L,Aquilában egy új városnegyed is létesülne.

A tervek között szerepel továbbá szolidaritási adó bevezetése a személyi jövedelemadó egy évre szóló emelésének formájában. A költségvetési többletbevételt az újjáépítésére fordítaná a kormány. A földrengés károsultjait adócsökkentéssel és különböző kedvezményekkel segítené Róma. A fedél nélkül maradtak havi 400 eurót írhatnának le az adójukból, a 65 éven felüliek 500 eurót. A gáz- és villanyszámlát két hónapig a kormány állná az emberek helyett. A földrengés miatt károkat szenvedett kisvállalkozók - kereskedők, szabadfoglalkozásúak, kisiparosok - 800 eurós támogatásra számíthatnak - ígérte Berlusconi.

A miniszterelnök elmondta: felkérte az olasz bankszövetséget (ABI), hogy függessze fel az ingatlanhitel-törlesztési kötelezettségét mindazon adósok esetében, akiknek az otthona megsérült a földrengésben.      

Olaszországban 1976 óta összesen 46 milliárd eurót fordítottak földrengés okozta károk elhárítására.

MTI/para