A béke és a megbékélés a legfontosabb

2009. április 12. - 14:42 | Külföld
VI. Benedek pápa vasárnap a béke és a megbékélés fontosságát hangoztatta a gazdasági válság, háborúk, nyomor és terrorizmus sújtotta világban a vatikáni Szent Péter téren bemutatott vasárnapi húsvéti miséjén.

A római katolikus egyházfő emlékeztette  a hívőket a "kegyetlen és véget nem érő, gyakran elfeledett" afrikai konfliktusokra, továbbá  megújított, tartós és őszinte erőfeszítéseket sürgetett  az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében. Emlékeztett márciusi afrikai útjára és és arra, hogy májusban ellátogat a Szentföldre.

Az arany és krémszínű miseruhát viselő 81 éves katolikus egyházfő kijelentette: A feltámadott Krisztus előttünk jár és mutatja az utat. Ő a mi reményünk. Ő a világ igaz békessége.  Szavait a Szent Péter bazilika előtt mintegy százezer hívő és turista hallgatta a felhős ég alatt.

Felszólította a hívőket, hogy  az igazságosság, a könyörületesség, a szeretet és a megbocsátás fegyverével szálljanak szembe a világot sújtó csapásokkal.

A  kiterjedt ínség, pénzügyi zűrzavar, régi és új keletű szegénység, nyugtalanító klímaváltozás idején sürgetően szükséges olyan  távlatok megnyitása, amelyek alkalmasak arra, hogy reményt     keltsenek - figyelmeztetett. Az erőszak és a nyomor sokakat arra kényszerít, hogy a túlélés lehetőségét keresve  elhagyják hazájukat - mondta.  Utalt a terrorizmus veszélyére is, valamint arra, hogy növekszik az aggodalom  a bizonytalan jövő miatt. 

A pápa emlékeztett a 294 halálos áldozatot szedő hétfői abruzzói pusztító földrengés 40 ezer túlélőjének a szenvedésére is.  XVI. Benedek a tervek szerint rövidesen a katasztrófa sújtotta Abruzzo régióba utazik, imádkozik a túlélőkért.

A Jézus Krisztus feltámadását ünneplő mise csúcspontján a pápa 63 nyelven, köztük magyarul elmondta a hagyományos húsvéti üzenetet (Krisztus feltámadott, alleluja - hangzott el magyarul) és az Urbi et orbi (a városnak - Rómának - és a világnak szóló) apostoli áldást.

(MTI)