Navracsics arra kérte Bajnai Gordont, jelentse be az új választásokat

2009. április 14. - 15:31 | Külföld
A jelen helyzetben csak az új választások jelenthetnek megoldást, nem pedig a konstruktív bizalmatlansági indítvány - mondta Navracsics Tibor kedden a parlamentben.

A Fidesz frakcióvezetője arra kérte Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltet, hogy a vita végén jelentse be az új választásokat. A politikus közölte, hogy a demokrácia a választópolgárok aktív támogatásán alapul, és a választás az a megoldás, amelynek segítségével meg lehet oldani egy válságot. Megjegyezte, hogy új választások nélkül nincsen hatékony válságkezelés.



Navracsics Tibor megjegyezte, hogy keddre a Kossuth teret kordonokkal hermetikusan lezárták, miközben egy konstruktív bizalmatlansági indítvány került napirendre. Véleménye szerint ez tökéletesen mutatja, hogy a kormány két dologtól fél: a választópolgároktól és a választásoktól. Közölte, hogy most a szocialisták és a szabad demokraták mindent elkövetnek, hogy meghosszabbítsák hatalmuk idejét.




Navracsics Tibor meglátása szerint ma a bal- és a jobboldal is egyetért abban, hogy ez így nem mehet tovább, és kormányváltásra van szükség. Hozzátette, hogy a technikákban vannak különbségek, mert a baloldal szerint az a legjobb, ha megbeszélik egymás között, ki veszi át a kormányzást.



Bajnai Gordon kijelentésére reagálva, amely szerint kabinetje szakértői kormány lesz, feltette a kérdést, hogy a miniszterelnök-jelölt kire gondolt, amikor szakértőkről beszélt. Hozzátette, a kormányfőjelölt azt mondta, nincs politikai ambíciója. Navracsics Tibor erre válaszul megkérdezte, hogy akkor viszont "miért van itt, ez ugyanis politika, a közügyek vitája". Megkérdezte azt is, hogy ha valakinek nincs politikai ambíciója, akkor miért töltött el három évet a Gyurcsány kormányban. Közölte, hogy Bajnai Gordon tevékenyen részt vett abban, hogy Magyarország ma válságban van.



A konstruktív bizalmatlansági indítványra utalva azt mondta, hogy az a játék, amelyet a kormány néhány óra múlva le fog folytatni, az ugyan alkotmányos és jogszerű, de véleménye szerint méltatlan a magyar demokrácia húszéves hagyományaihoz. Megjegyezte, hogy az új kormány gyenge politikai támogatottsággal fog rendelkezni.  

MTI, -para