A fideszes Balog Zoltán kifogásolja a rendőrség újabb támadását a DAC-szurkolók ellen

2009. április 15. - 12:13 | Külföld
Újabb rendőrtámadást kellett elszenvednie a szlovákiai DAC-szurkolóinak Dunaszerdahelyen múlt szombaton, ezért Balog Zoltán ismét egy közös szlovák-magyar emberi jogi és kisebbségi munkacsoport létrehozását javasolja. Az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke erről közleményben tájékoztatott.

"Ismételten kezdeményezem a Dunaszerdahelyen történt rendőrattakok megtárgyalását a magyar-szlovák államközi alapszerződés alapján létrehozott vegyes bizottságban, továbbá ismét javaslom egy közös szlovák-magyar emberi jogi és kisebbségi munkacsoport létrehozását" - fogalmaz az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke. Kezdeményezésének indokaként a politikus felhívta a figyelmet: múlt szombaton a DAC és a nagyszombati Spartak Dunaszerdahelyen tartott labdarúgó mérkőzését követően a rendőrség ismételten a DAC-szurkolók egyik csoportjára támadt. Közben a nagyszombati Spartak drukkerei is dunaszerdahelyi szurkolókat ütlegelték, egyiküknek a kezét el is törték.

Balog Zoltán közleményében ismételten felszólítja a szlovák igazságügyi minisztert, a szlovák országos rendőrfőkapitányt, valamint a szlovák parlament emberi jogi bizottságának tagjait, vizsgálják ki a tavaly november 1-jén, valamint az április 11-én Dunaszerdahelyen lezajlott labdarúgó mérkőzések rendőri biztosításának előkészítését, végrehajtását, továbbá a rendezvényekkel összefüggésben megvalósított rendőri intézkedések pontos körülményeit, és vonják le azok szakmai tanulságait. A politikus szerint azért kerülhetett sor az újabb támadásra, mert a korábbi eset körülményeit, illetve annak tanulságait nem vonták le a szlovák illetékesek.

Emlékeztetett arra, hogy Dunaszerdahelyen 2008. november 1-jén a szlovák rendőrségnek a szurkolókkal szembeni durva fellépése nyomán 11 ember – köztük 5 magyar állampolgár – megsérült, a rendőrök 31 drukkert állítottak elő, köztük 16 magyar állampolgárt.

Balog Zoltán kitért arra is, hogy február 2-án Budapesten azért hiúsult meg a szlovákiai és a magyar emberi jogi bizottság együttes ülése, mert a szlovák fél - az előzetes megállapodás ellenére - nem volt hajlandó megtekinteni a rendőri akcióval kapcsolatos felvételeket. Ezt követően március 4-én Pozsonyban találkozott a szlovák és a magyar parlament emberi jogi bizottságának küldöttsége - írta Balog Zoltán, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy akkor elmondták a szlovák partnereknek, hogy a magyar fél indokolatlannak és aránytalannak tartja a szlovák rendőrségnek a DAC-szurkolók elleni novemberi fellépést.

Akkor azt javasolták, hogy a történteket tárgyalják meg a magyar-szlovák államközi alapszerződés alapján létrehozott vegyes bizottságban, illetve hozzanak létre egy közös munkacsoportot is, amely foglalkozik ezzel az üggyel. Mint írta, ezt a javaslatot a szlovák fél akkor nem fogadta el, azzal azonban a szlovák bizottság két tagja is egyetértett, hogy a dunaszerdahelyi stadionban a rendőrakció során súlyos sérülést szenvedett Lengyel Krisztián ügyét ki kell vizsgálni, és neki indokolt esetben kártérítést kell kapnia.

MTI/para