Lesz-e Bajnainak bátorsága megvalósítani reformjait?

2009. április 16. - 11:31 | Külföld
A Sme csütörtökön azt mérlegeli, lesz-e az új magyar miniszterelnöknek elegendő bátorsága és támogatása ahhoz, hogy megvalósítsa az általa bejelentett reformokat.

Miniszterelnök elődeitől eltérően Bajnai Gordonnak, az új magyar válságmenedzsernek kétségtelenül van egy előnye. Fütyülhet arra, hogy pártjának az előre hozott választás vagy a ciklus végét követő választás-e a megfelelőbb, s már egyáltalán nem kell törődnie azzal, hogy a választások milyen eredményt hoznak.

Ennek köszönhetően elhihető az az állítása, hogy szinte mindegy neki, lesz-e előre hozott választás vagy sem, és hogy inkább ezt akarja, semmint azt, hogy a szocialisták megcsonkítsák vagy felhígítsák kemény gazdasági reformjait, amelyekre Magyarországnak szüksége van. "Ezzel erős eszközt tart a kezében, s 1989 után talán ő az első magyar kormányfő, aki szomszédainkat keményen és minden kertelés nélkül szembesíteni meri azzal a ténnyel, hogy még a kádári időkből örökölt, s azóta többnyire csak kozmetikai javításokon átesett, eladósodásra épülő életvitelnek véglegesen befellegzett" - szögezi le a lap.

A következő hónapok megmutatják, hogy a Bajnai kezében lévő eszköz elég erős-e, és kemény szavait komolyan gondolta-e a kormányfő. A magyar politikai közéletet már hosszabb ideje kísérő robbantásos támadások és utcai tüntetések jól mutatják, milyen mély gyűlölettel teli környezetben kell elképzeléseit keresztülvinnie. Abban joggal lehet kételkedni, hogy a Gyurcsány Ferenc sokkal enyhébb reformjait sikeresen elszabotáló szocialista politikusok ezúttal támogatni fogják Bajnai keményebb intézkedéseit - vélte a Sme.

MTI/para