Az új magyar miniszter anyaországról, határon túliakról

2009. április 21. - 16:42 | Külföld
Szlovák kollégájával és határon túli szervezetekkel is mihamarabb találkozna az új magyar külügyér

Nagyon koncentrált diplomáciai akciókra van szükség a jelenlegi helyzetben - mondta Balázs Péter külügyminiszter, aki a tervek szerint a jövő héten már tárgyal szlovák kollégájával. Az új magyar külügyminiszter az auerópai külügyminiszterek találkozóján kíván négyszemközti beszélgetést folytatni Miroslav Lajčákkal.

A szlovák-magyar kapcsolatokról szólva kiemelte: természetes, hogy a szomszédok között mindig több a vita, ha pedig problémák vannak, akkor azt nyíltan meg kell beszélni. Mindent meg fog tenni, hogy "megoldáscentrikus" legyen a magyar-szlovák viszony - ígérte a miniszter.

A tárcavezető a határon túli magyarok szervezeteivel is tervez találkozókat. A kétoldalú kapcsolatok megkerülhetetlen témája, hogy az ottani magyarok hogyan élnek - mondta a sajtóértekezleten.

Balázs Péter újból hangsúlyozta, hogy szerinte egy külpolitika nem lehet más, mint nemzeti. Magyarország esetében a nemzet határai tágabbak az állam határainál - tette hozzá.

"Én ezt úgy oldom fel magamban, hogy én ennek az államnak lettem a külügyminisztere. (...) Ugyanakkor azt gondolom, hogy Magyarország egyike azoknak az államoknak, amely történelmi öröksége folytán anyaországnak nevezheti magát. Az anyaország azt jelenti, hogy nemcsak a saját állampolgáraiért visel felelősséget, hanem azokért is, akik valamilyen módon elszakadtak". Talán nem mindenki érzi át azt az erkölcsi kötelességet, amely egy anyaországhoz méltó lenne - hangsúlyozta a miniszter.

SITA/MTI/para