Lengyelországba folyik a német roncsprémium

2009. április 23. - 10:21 | Külföld
Több ezer német, aki kihasználta a német kormány által felkínált roncsprémiumot, nem hazájában, hanem Lengyelországban vásárolt új autót.

Elemzők állítják, hogy mióta a német kormány ez év januárjától bevezette a 2500 eurós roncsdíjat, Lengyelországban minden tizedik autót német vásárolta. A támogató program sok cégnek segített Németországban is, a kormány emiatt az eredeti 1,5 milliárd euróról 5 milliárdra emelte az erre elkülönített összeget. A németországi autóeladások tízéves csúcsot döntöttek meg márciusban. Több vásárló azonban a zlotyi euróhoz viszonyított jelentős gyengülése következtében még kedvezőbb árakra talált a lengyel piacon, mintegy harmadával lettek olcsóbbak az ott vásárolt autók.

Közgazdászok szerint, ha nem mennének a németek, akkor az autóeladások 6%-os évközi csökkenést szenvedtek volna el februárban. Ezzel szemben viszont 1,2%-os növekedést értek el az első negyedévben, az előző év azonos időszakához viszonyítva. Összehasonlításképpen, az európai autóeladások az első három hónapban 17,2%-kal csökkentek a támogatási projektek ellenére. 

A németeknek nem igazán tetszik, hogy a szomszédokat segítik ezzel, de a kormány keze meg van kötve, mivel az EU szabad piacról szóló szabályai szerint nem részesíthetik előnyben a hazai termékeket a külföldi, EU-tagok rovására. A német kormány így nem határozhatta meg, hol érvényesíthető a roncsprémium.

Sme.sk/para