Kiutasították Csehországból a Ku Klux Klan egykori főnökét

2009. április 25. - 14:34 | Külföld
Kiutasították Csehországból David Duke-ot, a fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai szervezet, a Ku Klux Klan egykori főnökét.

"Duke úr tartózkodási engedélyét visszavontuk. A rendőrség kiutazási vízumot állított ki számára. Éjfélig el kell hagynia Csehországot" - jelentette ki szombaton Katerina Rendlová idegenrendészeti szóvivő.

A Ku Klux Klan egykori főnöke pénteken délelőtt érkezett Prágába, s délután A fekete sashoz címzett vendéglőben őrizetbe vették. A kihallgatás után szombaton reggel szabadon engedték azzal, hogy éjfélig el kell hagynia Csehországot. A cseh hatóságok Duke-ot azzal vádolják, hogy Csehországban is kiadott könyvében megkérdőjelezi a holokausztot és rasszista eszméket hirdet. Klára Slámová, Duke cseh ügyvédje szerint a könyvnek semmi köze Csehországhoz, s ráadásul a szerző engedélye nélkül adták ki.

A korábban nyilvánosságra hozott értesülések szerint David Duke előadást tartott volna Prágában és Brnóban, de azok időpontját és pontos színhelyét a neonáci szervezők nem hozták nyilvánosságra. Korábban az volt a terv, hogy a Ku Klux Klan volt vezére a prágai Károly Egyetemen is tart előadást. Ezt eredetileg az egyetem engedélyezte is, de később az engedélyt visszavonta, nehogy botrány legyen belőle.

MTI