Evakuálni kellett Angela Merkelt

2009. április 26. - 16:18 | Külföld
A második világháborúból visszamaradt bomba miatt evakuálni kellett otthonából Angela Merkel kancellárt is - értesült a Bild am Sonntag.

A vasárnapi német újság szerint minderre még szombatra virradó éjjel került sor, s a kancellár a legnagyobb fegyelemmel vette tudomásul a biztonságát szolgáló hatósági kényszerintézkedést.

A Bild am Sonntag beszámolójából kitűnt, hogy a Berlin szívében, az úgynevezett múzeumszigeten zajló építkezések során egy kotrógép kezelője bukkant rá pénteken este a világháborús orosz szárnyas bombára, amelyhez hasonlót számtalan esetben találtak már Berlinben és környékén az elmúlt években. Ez volt azonban az első olyan bomba, amely közvetve Németország kancellárját is fenyegette, Angela Merkel ugyanis a helyszíntől 100 méterre egy Spree parti házban lakik. Szakértők szerint esetleges felrobbanása esetén a 100 kilós bomba mintegy 300 méteres körzetben okozhatott volna károkat, így a kancellári magánlakás is veszélyben volt.

A hatóságok azonnal intézkedtek, s értesítették a kancellári hivatalt Merkel veszélyeztetettségéről is. S az utolsó aznapi programjáról késő este hazatérő Angela Merkelnek  meglehetős "könyörtelenséggel" csak annyi időt adtak, hogy összepakolja legszükségesebb dolgait, s azonnal el kellett hagynia otthonát. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kancellár amúgy is hétvégi nyaralójukba készült, ahol férje, Joachim Sauer várta. A hírek szerint a kancellár kifogás nélkül "engedelmeskedett", s mintegy húsz perc alatt útra készen állt.

A hatóságok egyébként lezárták az egész környéket, ahonnan  összesen mintegy 60 lakót telepítettek ki. A tűzszerészek ezt követően láttak hozzá a bomba hatástalanításához, ami minden különösebb nehézség, s robbantás nélkül szombatra virradóan sikerült.

Ennek ellenére a kancellár a hírek szerint csak vasárnap tért vissza hétvégi nyaralójából belvárosi otthonába.

MTI/para