Mindszenty zarándoklatot tartanak szombaton Esztergomban

2009. április 29. - 19:29 | Külföld
Mindszenty József bíborosra emlékezve országos zarándoklatot tartanak szombaton Esztergomban, amelyre több ezer hívőt várnak, még határon túlról is - tájékoztatta az MTI-t szerdán Szőke János szalézi szerzetes, a Mindszenty Alapítvány ügyvivője.

Szőke János elmondta, hogy 1992 óta minden évben rendeznek zarándoklatot a Mindszenty József halála napjához legközelebb eső szombaton, ami általában május első szombatjára esik. Idén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek celebrálja az ehhez kapcsolódó szentmisét az esztergomi bazilikában, ami után a zarándokok egész nap leróhatják kegyeletüket Mindszenty József sírjánál.

Közlése szerint minden évben van egy-egy mottója a zarándoklatnak, amit Mindszenty József mondásai közül válogatnak. Ebben az évben ez így hangzik: "Ami az én szerény személyemet illeti, nem tekintem magam egyébnek, mint a nemzet és népem szolgálójának".

Az alapítvány ügyvivője kitért arra is, hogy szervezetük fő célja a néhai bíboros szellemi örökségének ápolása, melynek keretében könyv alakban kiadják prédikációit, történelmi írásait.     Mindszenty József 1892-ben született, eredeti neve Pehm József. Zala megyei plébánossága után 1944-ben nevezte ki XII. Pius pápa veszprémi püspökké, röviddel ezután a nyilas kormány bebörtönözte. Esztergomi érsek és Magyarország prímása 1945-ben lett, bíborosi rangot 1946-ban kapott.

Koholt vádak alapján 1948 karácsonyán bebörtönözték, 1949-ben életfogytiglani börtönre ítélték. Az 1956-os forradalom alatt kiszabadították, melynek leverése után az Egyesült Államok budapesti nagykövetségére menekült, onnan 1971-ben hagyhatta el az országot és költözhetett Bécsbe, ahol 1975-ben halt meg. Végakarata szerint az ausztriai Mariazellben temették el. A rendszerváltáskor, 1990-ben rehabilitálták, 1991-ben pedig ünnepélyes keretek között helyezték örök nyugalomra Esztergomban.

mti/para